Sušice chystá místní referendum. Rozhodovat se bude o nemocnici a sportovní hale

27. červenec 2021 11:45, aktualizováno

Občané Sušice by měli v místním referendu rozhodovat o udržení rozsahu zdravotní péče v městské nemocnici a odložení výstavby nové sportovní haly zhruba za 130 milionů korun. Sušické občanské iniciativy usilují o to, aby se referendum konalo společně s parlamentními volbami. Zatím ho ale zastupitelstvo nevyhlásilo.

Připravované referendum zatím nebylo zastupitelstvem vyhlášeno. A to i proto, že na minulé jednání přišlo jen devět zastupitelů z jedenadvaceti, a zastupitelstvo tak nebylo usnášeníschopné. „Nebojíme se toho, že by referendum nemělo být. To už je daná věc. Pro nás je důležité to, že návrh referenda je bezvadný a teď už se hraje jen o čas,“ uvedl Jan Janda z přípravného výboru referenda. Podle podaného návrhu by se mělo referendum konat současně s podzimními sněmovními volbami na začátku října.

S prvním návrhem na konání referenda přišel přípravný výbor v loni v listopadu. Městský úřad ale postupně třikrát vyzval výbor k doplnění návrhu, protože ho nepokládal za bezvadný kvůli odhadu nákladů na provoz nemocnice. Vyhlášení referenda by se mělo řešit na příštím mimořádném zasedání zastupitelstva 4. srpna.

Pokud by se zastupitelstvo opět nesešlo, vyhlášení referenda by bylo odloženo až na řádné zastupitelstvo, které se koná v polovině září. V takovém případě už by se nestihlo uspořádat současně s parlamentními volbami. „Naším zájmem je, aby to s volbami bylo. Nečekali bychom tedy na řádné zastupitelstvo a obrátili bychom se na správní soud,“ doplnil Jan Janda.

V referendu budou občané odpovídat na tři otázky

„První otázka je: Souhlasíte, aby v Sušické nemocnici byly zachovány oddělení lůžková interna, lůžková chirurgie, JIP, včetně ambulancí a včetně pořízení CT. Druhá otázka je: Chcete, aby se město zavázalo neprodávat nemovitosti sloužící Sušické nemocnici po dobu minimálně dvou let. Třetí otázkou je: Souhlasíte, aby se odložila výstavba sportovní haly kvůli nepříznivé epidemické a ekonomické situaci také po dobu minimálně dvou let,“ uvedla Zuzana Hrabá z přípravného výboru.

Otázky spolu souvisí, protože když se odloží stavba haly, zbydou peníze na záchranu nemocnice, která se dlouhodobě potýká s personálními a finančními problémy. Každoročně také potřebuje dotaci z rozpočtu města. Místní iniciativy chtějí, aby nemocnici dál provozovalo město. To ale hledá jiné řešení, třeba ve spolupráci s krajem. V tomto případě by však nebyl zachován rozsah péče, který požadují místní iniciativy.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio