Sušická nemocnice přestala přijímat nové pacienty na lůžkovou internu, oddělení bude muset uzavřít

23. leden 2023 16:30, aktualizováno

Nemocnice v Sušici od pondělí 23. ledna nepřijímá nové pacienty na lůžkovou internu. V průběhu února pak uzavře lůžkové interní oddělení úplně. Důvod? Nedostatek lékařů.

Nemocnice postupně tlumí činnost oddělení již několik měsíců. Ke konci února odcházejí další tři internisté, a to včetně primáře. Lékaři, kteří dali výpověď, si musí ještě vyčerpat nevybranou dovolenou z doby pandemie koronaviru. Proto nemocnice přestala přijímat nové pacienty již nyní, nebyla by totiž schopna zajistit lůžkovou péči dle zákonných norem. A neodcházejí jenom lékaři – k 30. listopadu 2022 rezignoval také jednatel nemocnice Luděk Cibulka. „Odcházím na konci února. Dostal jsem v průběhu svého působení v Sušici několik zajímavých pracovních nabídek a jednu jsem se nakonec rozhodl přijmout, částečně z rodinných důvodů. Pocházím z Moravskoslezského kraje, kde mám rodinné zázemí, takže nová práce pro mě znamená mimo jiné přiblížení mému bydlišti,“ vysvětlil.

Pacienti určeni k doléčení jsou aktuálně z interny směřováni na oddělení následné péče. Další budou postupně převáženi do nemocnice ve Strakonicích a Klatovech. Do těchto zařízení budou pacienti, kteří potřebují hospitalizovat na interně, směřovat dle spádovosti také v budoucnu. Na to jsou dle slov Luďka Cibulky obě nemocnice připraveny.

Jaká oddělení zůstanou v Sušici v chodu?

Lůžková interna oficiálně přestane fungovat od 1. března letošního roku. Ambulanci nicméně nemocnice chce zachovat a pokusí se zajistit její chod ať už prostřednictvím kmenových lékařů, či lékařů z okolí, kteří by byly ochotni vzít si na ambulanci nějaké služby.

V sušické nemocnici nadále zůstane otevřeno oddělení následné péče, budou fungovat také odborné ambulance jako například gynekologie nebo pediatrie, rehabilitace a zobrazovací metody, tedy laboratoř, sonografie a rentgeny. V provozu zůstane i lékařská služba první pomoci, jež je smluvně ošetřena mezi nemocnicí a Plzeňským krajem.

autoři: Jakub Kabourek , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio