Sval bolestivý v důsledku nafoukání zahřejte

15. září 2020

„Po nafoukání nejčastěji bolí krk a bedra, někoho rameno,“ konstatuje fyzioterapeut Matěj Liška. První pomocí je místo zahřát.

Mnozí z nás to znají. Člověk se zpotí a v kombinaci s chladem nebo průvanem tzv. nafouká. Výsledkem je bolest svalů. „Tělo nemá rádo změny teplot. Aby ochránilo vnitřní orgány, odvede z periférie krev dovnitř. Už dříve přetížený a ne úplně dobře prokrvený sval se ještě víc stáhne a dojde ke křeči,“ vysvětluje vznik bolesti z nafoukání fyzioterapeut Matěj Liška.

Pomůže teplá koupel, hřejivá prokrvující mast, nahřívací polštářek i promasírování. „Jde o prokrvení. To poznáme podle toho, že kůže zčervená. Prokrví se podkoží, ale také poměrně velká část toho svalu. K tomuto účelu je výborný třeba rašelinový polštářek,“ radí fyzioterapeut s tím, že rašelina uvolňuje teplo kontinuálně, vydrží i 20 minut pořád stejně teplá.

Pokud bolest neustupuje ani po 3 dnech, doporučuje Matěj Liška obrátit se na odborníka. Co vás čeká u fyzioterapeuta? Jak bolestem svalů z nafoukání předcházet? Poslechněte si poradnu Co vás zajímá. 

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio