Sváteční den zpestří Noc divadel v Karlových Varech a v Chebu

16. listopad 2018 12:00

Třetí listopadová sobota bude patřit Noci divadel. V letošním roce termín vychází symbolicky na 17. listopad a tématem je: Česko-slovenská divadelní spolupráce. V celé zemi se do akce zapojí přes sto divadel.

Činohra Karlovarského městského divadla letos přesunula program Noci divadel z večera na odpoledne, aby se ho mohli zúčastnit i děti. Začíná se ve 13 hodin a 45 minut veřejně přístupnou korepeticí. 

„Je to velmi zajímavá věc a v Karlových Varech se ještě nikdy nic podobného nedělo. Zvu na to diváky, bude to nesmírně zajímavé, protože uvidí herce v civilu nebo jen v náznaku kostýmu. Taková korepetice musí vždy před každým představením proběhnout. Herci se musejí rozezpívat a někteří i roztančit,“ zve karlovarský divadelník Viktor Braunreiter. 

V 15 hodin čeká návštěvníky dobrodružný muzikál Sněhová královna a po představení budou následovat prohlídky divadelní budovy. „Pojali jsme to tak, že nebudeme v žádném případě diváky nudit. Budeme jim vyprávět věci, které se normálně o divadle neříkají. Pozveme je na místa, kam je za normálního provozu nepouštíme. Připraveno je pět průvodců a pět míst,“ doplnil Braunreiter.

Na prohlídku divadla je důležité zarezervovat si vstupenku, počet návštěvníku je omezený.

Denní program připravilo také Západočeské divadlo v Chebu a karlovarské Divadlo Dagmar

Program v Chebu začíná v půl jedenácté dopoledne: „Dopoledne věnujeme literárně-dramatickým oddělením základních uměleckých škol v Chebu a v Aši. V profesionálním divadle tak mohou zahrát to, na čem pracovali během školního roku,“ uvedl umělecký šéf divadla Zdeněk Bartoš.

Na odpoledne jsou zde připraveny pro malé i starší děti a jejich rodiče interaktivní hry. Pro ty nejmenší s tématem Pejsek a kočička a pro starší děti bude připravena vlastivědná hra o 100 letech Československa.

Také v Chebu připravili prohlídky divadelního zákulisí. Začínají v 15 a v 16 hodin a následuje po nich marathon tří představení. „První bude repríza scénického čtení Hymna od Ladislava Smoljaka, což je velmi vtipná hříčka o vzniku národní hymny. Následovat bude monodrama Všechny báječný věci Pavla Rychty od 18 hodin a od 20 hodin bude francouzská komedie Pravda, kterou za normálních okolností hrajeme ve studiu,“ zakončil Bartoš.

K Noci divadel se připojí také karlovarské Divadlo Dagmar, které nabídne ukázky z inscenací dětského studia, improvizační souboj nebo scénické čtení z připravovaného představení.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio