Svátek divadla v Plzni začne 12. září

13. červenec 2006

Jednou z nejprestižnějších akcí je na západě Čech Mezinárodní festival Divadlo. Jeho 14. ročník začne v Plzni 12. září a potrvá deset dní. Organizátoři připravují výběr z domácích špičkových inscenací, které budou tradičně konfrontovat s mimořádnými projekty zahraničních souborů. Letos přijedou divadla z Ostravy, z Brna, tradičně nejvíc z Prahy a také zahraniční: díky už pravidelné podpoře Visegradského fondu to budou divadelní scény ze Slovenska, Polska a Maďarska. Ale také z Německa nebo Rakouska a poprvé přijede do Plzně divadlo z Kazachstánu. Inscenace divadla Art nad Shock Theatre má název Back in U.S.S.R.

Tahákem asi letos bude jednoznačně Teremin Dejvického divadla v režii Petra Zelenky a s Ivanem Trojanem v hlavní roli. Hraje v Divadle Alfa a troufám si tvrdit, že představení bude rychle vyprodané. Dvakrát bude hrát ve Velkém divadle bratislavská Aréna, kus má název Tiso - jsem zvědavá, jestli se předpokládaný zájem organizátorů naplní. Rozhodně velkou atrakcí je adaptace knihy ikony fantasy literatury Terry Prachetta Maškaráda, čili fantom opery. Pražské Divadlo v Dlouhé s inscenací slaví velký úspěch u kritiky, ale také u diváků - prakticky je nemožné se na představení dostat, stále je beznadějně vyprodáno. Režisérkou tohoto kusu je Hana Burešová a od té uvidíme letos dva tituly, Městské divadlo v Brně uvede na festivalu cenami a nominacemi ověnčené Znamení Kříže podle Calderóna de la Barcy.

Logo

Festival je vyhlášený neobvyklými prostory. Na představení se bude chodit do Velkého a Komorního divadla a do Alfy, ale také do budovy Sokola 1, na nádraží Plzeň Jižní předměstí, kde budou představení z hlavního programu i z doprovodného alternativního projektu Moving Station/Hemžící se zastávka. Nově se hraje také v sále bývalého kina Elektra nebo v prostoru u Mostu Milénia.

Pokud jde o venkovní produkce, stojí za to zmínit především sdružení VOSTO5, to je vynikající a chytrá zábava a ti budou hrát v prostoru U Ježíška a s dalšími divadly také ve Smetanově ulici, produkce budou i na náměstí Republiky a v Kopeckého sadech.

Logo

Pravidelnou součástí festivalu býval také významný výstavní projekt. Ten letos nebude, zato se budou stavět sochy z písku přímo před zraky veřejnosti, V Plzni je taková atrakce namístě, protože jedním ze světově proslulých sběratelů cen v tomto takzvaném momentálním umění je plzeňský sochař František Bálek - jeho posledním úspěchem bylo zlato za sochu z ledu z olympijského Turína.

Festival uvede deset zahraničních a 20 domácích divadel, jejichž členové sehrají 37 inscenací, projektů a performancí, od činohry až po loutkové a pohybové divadlo. Speciální projekt Hudba v divadle, divadlo v hudbě bude akcentovat muzikantské aktivity divadelníků. Těšit se můžeme například na Divadlo Járy Cimrmana, Semafor nebo Ypsilonku. Hlavní program festivalu uzavře večer nazvaný Blues pro tebe. Bude věnován plzeňskému rodákovi Jiřímu Suchému a všem, kteří skládali a skládají divadelní písničky.

autor: Petra Kosová
Spustit audio