Svatojánská pouť v Nepomuku nabídne i speciální prohlídky budovy arciděkanství. K vidění budou cenné exponáty

18. květen 2017

V Nepomuku zítra začíná Svatojánská pouť, nejvyhlášenější pouť v Plzeňském kraji. Při největší akci město podobně jako v minulých stoletích výrazně ožije. Kromě pouťové zábavy a atrakcí čeká návštěvníky bohatý kulturní program i mše v kostele sv. Jana Nepomuckého. A uskuteční se i tři speciální prohlídky budovy arciděkanství.

V prvním patře budovy arciděkanství v minulosti bývalo Svatojánské muzeum, které bylo téměř 20 let veřejnosti nepřístupné. To se v sobotu o Nepomucké pouti změní. „ Návštěvníci mají možnost vidět cenné exponáty z 16. až 20. století. Většina vystavených předmětů už nemohla zůstat na svých původních místech a byla uložena do stálého lapidária,“ řekl Pavel Motejzík z Mikroregionu Nepomucko.

Vystavené budou unikáty, například socha svaté Markéty z obce Klášter, socha z obce Mileč, nebo tři metry vysoký obraz, který se nacházel v kapli svatého Vojtěcha ve Vrčeni. Podle Pavla Motejzíka se o nich během prohlídky návštěvníci dozví řadu zajímavostí, pověstí i legend. „Tím, že v těchto místech bylo dříve Svatojánské muzeum, je ve vitrínách vystavený především Jan Nepomucký. Najde se tu ale i řada historických fotografií z původních Svatojánských oslav a další exponáty spojené s životem a legendami sv. Jana Nepomuckého,“ uvedl Motejzík.

Bohatý kulturní a doprovodný program

Ke Svatojánské pouti patří i mše, které se uskuteční v kostele svatého Jana Nepomuckého. „Svatojánské slavnosti začnou v sobotu večer, kdy budou večerní chvály s rozjímáním. Den poté se konají dvě mše svaté. Jedna je určená spíše dětem. Druhá je hlavní a přijede na ní pan biskup Vlastimil Kročil z Českých Budějovic. Slavnostně jí bude přenášet televize Noe,“ popsal program nepomucký páter Jiří Špiřík.

Svatojánská pouť nabídne i bohatý kulturní program. „Na sobotní večer máme připravenou řadu hudebních vystoupení, například populární country skupinu Plavci, či brněnskou partu Poletíme a další. V neděli v kostele svatého Jakuba Většího vystoupí soubor Atlantis Collegium, který předvede barokní duchovní hudbu. Na náměstí bude potom probíhat bohatý pouliční program plný hudebních a divadelních představení i pouličních umělců. K dispozici budou také stánky s rukodělnými výrobky, občerstvením či dalšími pouťovými atrakcemi,“ doplnil místostarosta Nepomuku Pavel Kroupa.

autoři: čer , jik
Spustit audio