Svaz průmyslu navrhuje stanovit počty žáků a oborů na středních školách podle poptávky po absolventech

11. leden 2012

V Plzni se včera diskutovalo o "optimalizaci středního školství". U kulatého stolu se sešli zástupci škol, úřadu práce, zaměstnavatelů a krajského úřadu. Zabývali se problémem: kdy školy produkují absolventy, kteří nemají uplatnění - zatímco firmy volají po vyučených, kteří na trhu práce nejsou.

Situaci i v Plzeňském kraji, podobně jako jinde, komplikuje také snižující se počet žáků, kteří vstupují do středního vzdělávání. Školy proto nejsou často schopné naplnit kapacity. Podle Miloše Rathouského do toho navíc zasahuje připravovaná reforma financování.

Problémy s naplněním kapacity potvrdil i další účastník kulatého stolu - ředitel Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni Jaroslav Černý. Podle něj může učiliště ročně přijmout přes 300 dětí, přijímá ale zhruba o 50 méně.

Řešením a tedy optimalizací středního školství by podle Svazu průmyslu a dopravy bylo stanovení počtu žáků a oborů na středních školách a učilištích, a to podle očekávaného zájmu firem.


Svaz průmyslu a dopravy ČR je sdružení největších zaměstnavatelů v Česku. Sdružuje 1560 firem, především výrobní podniky a podniky poskytující služby. Svaz je členem tripartity a může prosazovat požadavky těchto firem a připomínkovat schvalované zákony.

autor: lum
Spustit audio