Švestkové knedlíky z jáhlového těsta
podle paní Lenky Rojíkové.
Suroviny:
2 hrnky uvařených jáhel
0,5 – 1 hrnek pohankové mouky (nebo pšeničné krupice)
špetka mořské soli
švestky nebo blumy
Postup:
Jáhly uvaříme podle základního receptu: na 1 díl jáhel dáme 3 hrnky vody. Vezmeme například 1 hrnek jáhel, propereme je ve větším množství vody, scedíme a dáme do hrnce. Přidáme k nim 3 hrnky vody, přivedeme k varu a osolíme špetkou soli. Vaříme je půl hodiny na nejmenším plameni. Hrnec raději podložíme rozptylovací mřížkou nebo plotýnkou a během varu je nemícháme a puklici neodklápíme.
Studené jáhly smícháme s moukou nebo krupicí a solí a vytvoříme těsto, které musíme rukama důkladně propracovat. Množství mouky upravujeme podle toho jak suché nebo mokré máme jáhly. Je potřeba, aby těsto bylo dostatečně tuhé. Z těsta lžící odebíráme kusy, do kterých balíme švestky a rukama namočenýma do vody tvarujeme koule. Knedlíky vhazujeme do vařící vody. Počkáme, až voda začne znovu vařit a jakmile knedlíky vyplavou na povrch tak jsou hotové. Delším varem by se již rozvařovaly. Na talíři knedlíky poléváme rostlinnou smetanou a sypeme například kokosem nebo nastrouhaným povařeným tofu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.