Švestkové knedlíky z jáhlového těsta

Švestkové knedliky z jahlového těsta

podle paní Lenky Rojíkové.

Suroviny:

2 hrnky uvařených jáhel
0,5 – 1 hrnek pohankové mouky (nebo pšeničné krupice)
špetka mořské soli
švestky nebo blumy

Postup:

Jáhly uvaříme podle základního receptu: na 1 díl jáhel dáme 3 hrnky vody. Vezmeme například 1 hrnek jáhel, propereme je ve větším množství vody, scedíme a dáme do hrnce. Přidáme k nim 3 hrnky vody, přivedeme k varu a osolíme špetkou soli. Vaříme je půl hodiny na nejmenším plameni. Hrnec raději podložíme rozptylovací mřížkou nebo plotýnkou a během varu je nemícháme a puklici neodklápíme.

Studené jáhly smícháme s moukou nebo krupicí a solí a vytvoříme těsto, které musíme rukama důkladně propracovat. Množství mouky upravujeme podle toho jak suché nebo mokré máme jáhly. Je potřeba, aby těsto bylo dostatečně tuhé. Z těsta lžící odebíráme kusy, do kterých balíme švestky a rukama namočenýma do vody tvarujeme koule. Knedlíky vhazujeme do vařící vody. Počkáme, až voda začne znovu vařit a jakmile knedlíky vyplavou na povrch tak jsou hotové. Delším varem by se již rozvařovaly. Na talíři knedlíky poléváme rostlinnou smetanou a sypeme například kokosem nebo nastrouhaným povařeným tofu.