Svět slaví Den válečných veteránů. Podpořit je můžete i on-line

11. listopad je v českém kalendáři významným dnem – Dnem válečných veteránů. Památku padlých vojáků si připomínají v mnoha zemích, například ve Francii, Belgii, Kanadě nebo Spojených státech je tento den dokonce státním svátkem. Symbolem vzpomínky na padlé vojáky se stal květ vlčího máku. Sbírka na podporu veteránů se letos už pošesté koná také v Česku.

Jedním ze symbolů válečného utrpení za první světové války je dodnes báseň Na flanderských polích. V té kanadský lékař, podplukovník John McCrae vyjadřuje smutek nad smrtí spolubojovníků. Napsal ji v květnu 1915 po jedné z bitev u belgického města Ypry. Na polích kolem hrobů rostl plevel – vlčí máky.

John McCrae: Na flanderských polích

Na polích flanderských vlčí máky kvetou,
tam mezi kříži, řada za řadou.
Zde hrob je náš. Však mezi červánky,
na nebi modrém slyšte skřivánky,
když dole kanóny tu svoji píseň řvou.

My mrtví zůstanem – a je to možná zdání,
že včera žili jsme a byli milováni,
když nyní ležíme na polích flanderských.

Náš boj teď jiní převezmou:
do vašich rukou vkládáme teď svou
hořící pochodeň a vy ji neste dál.
Kdyby vám uhasla, vzpomeňte na náš žal.

Když rozkvétá lán máků červených,
my spíme dál na polích flanderských.

(český překlad Jindra Svitáková)

Báseň se stala vzpomínkou na padlé vojáky a červenočerný květ symbolem obětí válečného běsnění. Tradici připomínání mrtvých bojovníků z 1. světové války založil britský král Jiří V. rok po skončení bojů. 

V Británii a Kanadě mu říkají Rememberance Day, tedy Den vzpomínky, ve Spojených státech je to Den veteránů, ve Francii a Belgii připomínají den podepsání příměří, které ukončilo válku – tedy Armistice.

Červený květ i přes internet

Den vzpomínky na padlé vojáky připadá na 11. listopad, protože právě tehdy v roce 1918 po páté hodině ráno ve vlakovém vagonu u francouzského města Compiégne podepsali zástupci dohodových mocností Francie a Velké Británie smlouvu o zastavení palby s Německem. 

Na paměť válečných veteránů si dnes lidé po celém světě připínají 11. listopadu na klopy sak a kabátů červený květ. Nejde ale o jediný způsob jejich uctění – například společnost Post Bellum letos už pošesté pořádá pro válečné veterány sbírku. „Přispět můžete přes internet, na www.denveteranu.cz najdete informace, jak sbírku podpořit,“ radí Mikuláš Kroupa z Post Bellum.

Na webu si můžete koupit i symbolický vlčí mák, společnost Post Bellum pak skutečný vlčí mák zasadí do jednoho z malých políček, která vznikají po celém Česku. „Koupit si můžete i roušku nebo tričko s vlčím mákem,“ dodává Mikuláš Kroupa. Vybrané peníze poputují do Centra pomoci Paměti národa, kde budou pomáhat konkrétním válečným veteránům.

autoři: Petr Král , Pavel Novák , als
Spustit audio

Související