Svíčková sekaná podle receptu z roku 1910

Svíčková sekaná podle receptu Mirky Kuntzmannové

Starý recept, který má co říci i v dnešní době. Kvalitní mleté maso je velmi vhodnou surovinou při přípravě poměrně rychlých a hlavně chutných pokrmů.

Pamatuji se, že sekaná svíčková byla velmi oblíbeným jídlem mého táty. Vyprávěl, že ji dovedla jeho babička připravit tak chutně, že ji vařila vždy ve velkém, protože se na ni sjížděla celá rozvětvená rodina.

Suroviny na sekanou:

750 g mletého masa (vepřové i hovězí)
1 houska
trochu mléka na zvlhčení
1 cibule
50 g špeku
2 vejce
1 bílek
nastrouhaná kůra z poloviny citrónu
mletý pepř
1 lžička mletého zázvoru
sůl

Suroviny na omáčku:

40 g másla
1 cibule
50 g slaniny
6 kuliček pepře
2 bobkové listy
3 lžíce mouky
400 ml masového vývaru

Postup:

Nakrájenou housku zvlhčíme mlékem. Cibuli a špek nakrájíme na kostičky a krátce orestujeme.

Do mísy dáme mleté maso, přidáme zvlhčenou housku, orestovanou cibulku se špekem, vejce, citrónovou kůru, zázvor, mletý pepř, sůl a vše dobře propracujeme. Hmotu rozdělíme na dvě poloviny. Z každé vytvarujeme váleček. Povrch pomažeme bílkem a dáme péci do vyhřáté trouby.

Pečeme při cca 170 °C do zlatavého zbarvení.

Upečenou sekanou necháme chvilku prochladnout. Pak ji nakrájíme na plátky, úhledně narovnáme na mísu a přelijeme omáčku.

Příprava omáčky:

V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli, zaprášíme moukou a necháme zrůžovět.

Poté za stálého míchání přiléváme studený vývar. Přidáme všechno koření a pomalu povaříme asi 10 minut.

Hotovou omáčku přecedíme.

Obměna:

Při přípravě omáčky můžeme použít i kořenovou zeleninu. Hotovou omáčku propasírujeme a zalijeme smetanou. V tomto případě podáváme s kynutým knedlíkem.

Mirka Kuntzmannová doporučuje podávat s vařenými brambory a kompotem, nebo okurkovým salátem

Celková doba přípravy svíčkové sekané podle tohoto receptu vám potrvá necelé 2 hodiny.