Švihov si připomíná 15 let od ničivé povodně v roce 2002

11. srpen 2017

12. srpna to bude 15 let, kdy se velká voda dostala do Švihova u Klatov. Postiženo tam bylo přes 60 rodin a 16 domů muselo být po povodni strženo. Po většině z nich dodnes zůstaly proluky. Do Švihova jsme se v následujících letech vraceli pravidelně, abychom sledovali, jaká tam budují protipovodňová opatření, ale taky abychom připomněli osudy místních lidí.

Švihov byl v srpnu 2002 v Plzeňském kraji postižen záplavami nejvíce. V paměti všech obyvatel, kteří ničivou povodeň zažili, zůstane tato vzpomínka navždy. Někteří se z obce odstěhovali, jiní se museli přestěhovat a řada rodin řeší následky velké vody dodnes.

Voda se dostala i k hradu Švihov. Historickou památku to však příliš nezasáhlo. „Hrad je vodní a je postaven na to, aby vodě odolával. Byly zde zatopené stodoly a sklepení. Škody byly minimální. Po povodních se opravovala jedna zeď a střecha,“ řekl kastelán hradu Lukáš Bojčuk.

To ve městě způsobily povodně škody odhadem za 50 milionů korun. Protipovodňová opatření tady začali připravovat okamžitě. „Bohužel v roce 2002 neexistovali žádné možnosti získat na to státní dotaci a už vůbec ne evropskou. Proto došlo k zásadnímu rozhodnutí majitelů domů, kteří měli vyplavené obytné místnosti, což bylo 64 rodin, že část sbírky se rozdělí a druhá část sbírky, zhruba 7 milionů, se použije na stavbu hrází. Tím pádem jsme v roce 2003-2004 mohli hned přikročit ke stavbě první etapy,“ zavzpomínal starosta Švihova Václav Petrus (BEZPP).

Během pár let vybudovaly v řadě postižených obcí nutná protipovodňová opatření

Do čtyř let od povodní bylo hotovo. Město teď chrání dva suché mosty a zhruba tři kilometry dlouhý val s kovovými vraty. Osvědčil se už několikrát. „Poslední léta, jednou dvakrát do roka, ta vrata zavíráme a v tu dobu musí být hasiči v pohotovosti. Minimálně v roce 2009 a 2013 se tím předešlo škodám řádově možná i desítek milionů korun,“ uvedl Václav Petrus.

Protipovodňová opatření ve Švihově ukazuje starosta Václav Petrus

V roce 2015 ještě opatření proti velké vodě doplnily automatické měřiče hladin na mostě v Kokšíně, na potoce a na Úhlavě ve Švihově a na mostě v Červeném Poříčí, přibyly také srážkoměry ve Švihově a Červeném Poříčí. V obcích, které byly nejvíce povodněmi ohrožené, tedy ve Švihově, Kokšíně, Jíně a Poříčí, instalovali také bezdrátový rozhlas.

Protipovodňová opatření ve Švihově vyšla celkem na 50 milionů korun.

autoři: en , jik
Spustit audio