Švihov u Klatov vyměňuje všechny lampy veřejného osvětlení. Chce ušetřit

15. srpen 2022 20:49, aktualizováno

Výměnou všech lamp veřejného osvětlení ušetří Švihov cca 600 tisíc korun ročně. Nejen v samotném městě, ale i v deseti dalších obcích, které pod něj spadají, teď mění všechny staré lampy za nové. Samozřejmě mnohem úspornější.

Když jde vše podle plánu, vymění firma na švihovských ulicích i 25 lamp denně. „Máme spočítáno, že bychom mohli šetřit až 70 % elektrické energie na osvětlení, což pro nás bude úspora při dnešních cenách skoro 600 tisíc korun ročně,“ uvedl starosta Švihova Václav Petrus. Doplnil také, že investice do 277 světel, která se nyní vyměňují, by se měla vrátit nejdéle do 4 let.

Pozdě v noci budou světla svítit méně

Díky své funkci dokážou světla ve zvolenou dobu snížit intenzitu. Spotřeba elektrického proudu tak poklesne na 50 %. Od 22:30 do 4:30 ráno budou světla v ulicích Švihova svítit méně. „Nejvíc instalujeme 25wattových svítidel a jen při státní silnici, která musí být osvětlena podle jiných norem, máme 55wattová svítidla prakticky místo 250wattových, která tam byla doposud,“ zmínil Václav Petrus. Kompletní výměna světel bude hotová do konce září.

Pracovníci, kteří světla vyměňují, musí být připraveni na nemilá překvapení uvnitř lamp. Ve více než polovině světel se nachází vosí hnízdo. Musí být proto obrněni odvahou a vybaveni sprejem.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio