Svoboda projevu na internetu se omezí, bojí se odpůrci reformy autorského práva. Dnes ji řeší europoslanci

Evropský parlament dnes 26. března bude hlasovat o reformě autorského práva. Ta má vydavatelům, umělcům, novinářům i dalším tvůrcům zajistit spravedlivý podíl na zisku za šíření jejich děl na síti. Odpůrci návrhu se ale obávají, že omezí svobodu projevu na internetu.

„Bude to drama, ale asi to projde,“ odhaduje europoslanec Pavel Svoboda z KDU-ČSL, který předsedá právnímu výboru s tím, že mnozí z jeho kolegů si nepřejí, aby návrh v případě odmítnutí řešil parlament znovu až v novém složení po květnových volbách.

Česká verze Wikipedie ve čtvrtek 21. března nefungovala, její editoři tím protestovali proti chystané celoevropské reformě autorského práva. Podle nich omezí možnost citovat uvedené zdroje, a bude tak složitější zajistit kvalitu obsahu encyklopedie. Podle pravidel, na kterých se shodli zástupci zemí Evropské unie a Evropského parlamentu, budou online platformy typu Google, Facebook nebo právě Wikipedie potřebovat licenci na autorsky chráněná díla, která uživatelé nahrají. Směrnice má též zajistit nárok autorů či interpretů na podíl z licencování či převodu jejich práv.

Směrnice má mimo jiné omezit agregátory zpráv ve zveřejňování náhledů článků a přenést větší odpovědnost za dodržování autorských práv na servery, kam lidé nahrávají různá díla. Zpřísnění pravidel podporují mnozí vydavatelé, zástupci filmového průmyslu nebo umělci.

Proti se staví například velké internetové firmy, ale také řada vědců i běžných uživatelů. Petice s názvem Save the Internet už na webu získala přes 5 milionů podpisů. Pokud europarlament legislativu schválí, členské země, budou mít dva roky na to podle směrnice přijmout příslušný zákon.

autoři: Štěpán Sedláček , Julie Waldová | zdroj: iRozhlas
Spustit audio