Tábor Radešov na Šumavě zničila před lety povodeň. Dnes už si ho zase užívají děti

13. červenec 2016

Noci pod stanem, bobříky odvahy nebo první lásky. Možná také vzpomínáte na letní prázdninové tábory. Jeden takový funguje už desítky let v Radešově na Šumavě.

Jezdí do něj především děti z Lysé nad Labem a okolí. Právě je jich zde necelá stovka.

V roce 2002 tábor zničila povodeň a jeho další fungování bylo nejisté. Brzy se ale podařilo vše opravit. V těchto dnech na stožáru opět vlaje táborová vlajka a ze břehu řeky Otavy se ozývá dětský křik a smích.

„Můj děda býval hlavní vedoucí a na tábor mě vzal, už když mi byl rok,“ říká Matěj, který je v Radešově už podvanácté.

Ráno děti vstávají v 8 hodin, po ranní hygieně mají snídani a tradiční nástup. Dopoledne, odpoledne i večer je program. Hry, sport, soutěže, výlety a taky trochu práce. Například nádobí po jednotlivých jídlech si táborníci myjí pochopitelně vlastními silami.

„Letos máme 93 dětí, v posledních letech má zájem stoupající tendenci. Kdyby byla kapacita tábora 150, bude naplněná,“ tvrdí hlavní vedoucí, který si říká Amos. V Radešově je osm oddílů a ke každému náleží jeden vedoucí a jeden praktikant.

„Musíme si vytvořit partu lidí, kteří to s dětmi umí a baví je to. Pak i sto dětí zvládnete,“ doplňuje Amos a děti se ještě chlubí tím, že nezlobí. A když přece jen, dělají se za trest kliky a dřepy. A ty se provádějí i za každé vyřčené sprosté slovo.

autor: iko
Spustit audio