Tachovské gymnázium má novou tělocvičnu za 80 milionů

27. říjen 2021 10:31, aktualizováno

Po víc než šedesáti letech od svého vzniku se Gymnázium Tachov dočkalo nové tělocvičny. Ta je postavená ve svahu hned za školou a díky dvěma patrům nabízí rovnou dvě sportoviště, navíc i s podlahovým vytápěním. Doteď museli studenti chodit na hodiny tělocviku do městské sportovní haly a přicházeli tím i o část vyučovací hodiny.

Nová tělocvična gymnázia v Tachově

„Určitě významná je tu podlaha. Jsou to lisovaná buková prkna z Dánska a máme podlahové vytápění. Na normální topení s ochrannou zónou už by tu nebylo místo. Podlaha je na pražcích a je pohyblivá. Podobné plochy se dávají do hal, kde se hrají mistrovství,“ popsala ředitelka gymnázia Irena Volkovinská.

V přízemí je menší bezbariérová tělocvična, vhodná například na gymnastiku a různá individuální cvičení. Horní větší tělocvična bude sloužit ke všem kolektivním sportům. „Nová tělocvična má pro nás velké výhody, protože jsme chodili do městské sportovní haly. Díky tomu, že jsme se tam přesouvali, tak jsme ztráceli z té hodiny. Nebyla to plnohodnotná hodina,“ popsal zkušenosti z minulých let učitel tělocviku a biologie Filip Tomeš.

Novu tělocvičnu si chválí i studenti

Tělocvičnu jako velkou výhodu vnímá také maturantka Lucie Koubková. „Gymnázium dlouho tělocvičnu nemělo. Když jsem sem v roce 2016 nastoupila, tak to byla velká nevýhoda, protože jsme museli chodit od haly nebo do tělocvičny základní školy v Kostelní ulici. Teď to máme v podstatě za zády,“ uvedla.

Nová tělocvična gymnázia v Tachově

Obě tělocvičny budou sloužit nejen studentům gymnázia, ale také veřejnosti. „Tělocvičnu už teď v současné době pronajímáme a je o ní docela velký zájem,“ řekla Irena Volkovinská s tím, že vybavení do obou tělocvičen si škola pořídila ze svých vlastních zdrojů. „Nové jsme pořídili hlavně věci na gymnastiku. Je tam nová kladina, bedna, koza, žíněnky, doskočiště, odrazový můstek,“ doplnila ředitelka.

Stavba samotné budovy tělocvičny včetně pozemních venkovních úprav vyšla na více než 80 milionů korun. 40% bylo hrazeno z MŠMT, zbytek financoval Plzeňský kraj.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio