Tachovsko a Plzeň navštívil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba

3. duben 2012

Do Plzeňského kraje zavítal v pondělí ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Dopoledne navštívil Tachovsko, tedy hospodářsky slabý region, který se dlouhodobě potýká s vysokou nezaměstnaností. Odpoledne strávil ministr v Plzni, kde se zúčastnil slavnostního otevření druhé etapy Vědeckotechnického parku na Borských polích. Poslední oficiální zastávkou byla Plzeňská teplárenská.

Ministr Martin Kuba přijel na návštěvu Tachovska na pozvání hejtmana Milana Chovance. Tento region se dlouhodobě potýká s vysokou nezaměstnaností, poslední čísla z února jsou 10,7 procent nezaměstnaných, což je nejvyšší nezaměstnanost v rámci Plzeňského kraje. Na Tachovsku skoro úplně až na výjimky chybí velké fabriky, nejdou sem žádné velké investice, není tu práce a mladí a vzdělaní lidé odtud proto odcházejí pryč, třeba do měst nebo do blízkého Německa.

V Tachově se ministr setkal se starosty a podnikateli a diskutoval s nimi o podnikání v regionu. Podle ministra Martina Kuby je třeba připravit lepší systém dotací a změnit stav, kdy školy produkují velké množství nepotřebných absolventů, zatímco absolventi technických oborů a řemeslníci chybí. Chystá proto konkrétní projekty, do kterých se zapojí i firmy.

Ministr Martin Kuba navštívil tachovskou firmu Grammer

Setkání se zúčastnil například starosta městyse Stráž Karel Fišpera, který řekl, že pro podnikatele je velmi obtížné dosáhnout na dotace a proto o ně často ani nežádají. Fišpera také připomněl, že ve Stráži a obecně na Tachovsku podnikatelé chybí a když už tady jsou, tak zaměstnávají 3 až 4 pracovníky.

Ministr Kuba navštívil také největšího zaměstnavatele na Tachovsku, firmu Grammer, která se zabývá výrobou sedadel pro automobily. Ministerstvo průmyslu a obchodu zamítlo firmě dotaci 100 milionů korun na výstavbu nové haly na sedačky do vlaků a na vývojové centrum z programů Inovace a Nemovitosti. Ministr Martin Kuba proto firmě slíbil, že si nechá svými úředníky tento postup vysvětlit.

Odpoledne se ministr přesunul do Plzně, kde se zúčastnil otevření další části Vědeckotechnického parku na Borských polích. Sedm nových polyfunkčních budov nabídne téměř 6 500 metrů čtverečních ploch k pronájmu firmám, které se věnují oborům s vysokou přidanou hodnotou. Společnosti budou mít možnost využít i specializované služby. Výhodou je blízkost Západočeské univerzity, ať už vzhledem k výzkumným kapacitám, kterými disponuje, nebo z hlediska dostupnosti kvalifikované pracovní síly. Na závěr své návštěvy si ministr prohlédl Plzeňskou teplárenskou.

autor: lum
Spustit audio