Tachovský útulek je plný, přímo na Štědrý den přijal dvě vyhozená štěňata

3. leden 2019 20:40

Stává se, že v útulcích začátkem roku končí zvířata, která se stala nechtěným vánočním dárkem. Po svátcích to pocítil i útulek v Tachově.

Útulek v Tachově funguje už 13 let. Ročně se mu daří nacházet nový domov pro téměř 130 psů. Aktuálně tam chovají 19 psů, tři z toho jsou malá štěňata. Jen za posledních deset dnů ale v zařízení přibyli hned čtyři noví obyvatelé. Přímo na Štědrý den se do útulku dostala dvě odložená štěňata. Někdo se jich zbavil tak, že je prostě vyhodil na frekventované silnici. Další dva psy pak zařízení přijalo na Nový rok. Jejich majitelé se totiž rozešli a nikdo z nich se už o psy nechtěl dál starat.

Zbavování se psů po Vánocích není nic neobvyklého. Potvrdila to i vedoucí tachovského útulku Gabriela Jägerová. Obvykle takový nevhodný dárek po několika týdnech přivezou sami majitelé. To je podle ní ale ten lepší případ. V horším případě psy majitelé někde přivážou, nebo prostě vyhodí z auta. A nemusí to být jen voříšci, někdy jde totiž dokonce i o čistokrevné psy s rodokmenem.

A co vlastně psa čeká, když se do útulku dostane?

Každý nově přijatý pes v tachovském útulku musí projít důslednou procedurou. Vedoucí zařízení musí každé zvíře pečlivě prohlédnout, jestli nemá nějaké velké zranění, které by vyžadovalo okamžitou pomoc. Poté je třeba prověřit, jestli pes nemá čip, tetování, telefon na obojku nebo jiné označení, podle kterého by bylo případně možné dohledat jeho majitele. Poté musí jít zvíře na několik dní do karantény. Pokud se za tu dobu neozve majitel, nechají v útulku psa odblešit, odčervit a naočkovat. Po několika dnech veterinář psa vykastruje a následně se začne hledat nová rodina.

Tachovský psí útulek je poměrně malý, tvoří ho celkem 11 kotců. Proto bývá občas problém všechny psy umístit. V takovém případě hledá vedení zařízení nějaké náhradní řešení. Obvykle to vedoucí Gabriela Jägerová řeší takzvanou dočasnou péčí. To znamená, že si psa na čas vezme někdo přímo k sobě domů. A právě taková situace je v psím útulku v Tachově právě v těchto dnech, kdy je v nabídce 19 psů. Některé z nich si můžete prohlédnout na stránkách Útulku Tachov

autoři: Martina Sihelská , sch
Spustit audio