Tachovský zámek a jízdárna ve Světcích se připravují na novou sezonu

25. únor 2022 10:57, aktualizováno

Zámek v Tachově hlásí velké přípravy na blížící se turistickou sezonu. Návštěvníci se mohou těšit na nové expozice, jednou z nich bude historický dětský pokojík. Rušno je také v areálu další významné tachovské památky, a to ve druhé největší jízdárně ve střední Evropě ve Světcích.

„Přípravy dětského pokojíku na tachovském zámku jdou do finiše. Vybavení pokojíku, jako jsou hračky, různé obrázky, záclony, závěsy i nábytek jsou z velké části připraveny. Přál bych si, aby od začátku nové turistické sezony, tedy od dubna, byl dětský pokojík součástí klasického prohlídkového okruhu. Dětský pokojík se zařídil podle jednoho historického vyobrazení, které jsme dohledali před sedmi lety. Takže je výborné vycházet z obrázku z poloviny 19. století. Pokoj bude na konci prohlídkové trasy, takže to bude takové veselé a šťastné zakončení zámecké prohlídky,“ popsal kastelán zámku Tachov Pavel Voltr.

Další novinkou nadcházející sezony bude stálá expozice současného výtvarného umění. Výstava se otevře v dubnu a jedná se o sbírku děl, kterou výtvarníci věnovali městu Tachov ze zde konaných výstav. „Kdo má k výtvarnému umění blízko, bude potěšený, ale i pro běžné návštěvníky jsou tam různé olejomalby, grafiky, sklo, porcelán a menší sošky. Ve druhém poschodí zámku se pak během dubna, května a část června uskuteční výstava tachovské malířky Bärbel Jílkové. Na letní sezonu jsme pro rodiny s dětmi připravili výstavu vláčků ve spolupráci s modelářským klubem železničářů v Tachově a na podzim se chystá výstava, která připomene výročí tachovských neprofesionálních herců, jež si říkají Komedianti,“ uvedl Pavel Voltr.

Jízdárnu Světce omezí stavební práce

„Provádělo se hloubení šachet, protože v jízdárně nebyl bezbariérový přístup na toalety ani do expozic v suterénu ani ve druhém nadzemním podlaží. Budou instalovány výtahy pro handicapované a seniory, což bude pro jízdárnu velké plus. Probíhá rekonstrukce elektroinstalace, zabezpečení a na polovině sálu už je instalováno lešení. Až bude příznivější počasí, začne restaurování kazet ozdobného krovu. Stavební práce by měly být hotové do konce letošního roku a na to bude navazovat zařizování jednotlivých místností. Úplně hotovo by pak mělo být do prosince 2023,“ dodal kastelán Pavel Voltr s tím, že stavební práce v jízdárně částečně omezí i průběh turistické sezony.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio