Tajemné podzemí klatovského jezuitského kostela

9. červenec 2015

Klatovské katakomby jsou evropským unikátem a každý rok si je prohlédne téměř padesát tisíc návštěvníků z Česka i zahraničí. Označení katakomby, který se už za léta používání vžil, ale není zcela přesný. Ve skutečnosti se jedná krypty pod klatovským jezuitským kostelem, který je zasvěcený Neposkvrněnému početí Panny Marie a sv. Ignácovi. Pojďte s námi na výlet.

Jezuité v Klatovech

Jezuité přišli do Klatov roku 1636 na pozvání kazatele a misionáře Adalberta Chanovského. A hned se pustili do díla. Jako první vybudovali jezuitskou kolej a gymnázium. Klatovy se tak brzy mohly chlubit největším neakademickým gymnáziem v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. V první polovině 18. století ho navštěvovalo kolem tří set studentů

Katakomby

Jednou z dominant klatovského náměstí je další významná jezuitská stavba - barokní kostel Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce. Jeho podzemí bylo místem posledního odpočinku příslušníků jezuitského řádu, šlechticů i klatovských měšťanů.

V letech 1676 až 1783 bylo v kryptách pod kostelem pohřbeno celkem dvě stě osob. Je mezi nimi i už zmíněný Adalbert Chanovský. Těla uložili do dubových rakví a obložili chmelem. Působením důmyslného větracího systému pak došlo k jejich postupné mumifikaci.

Nešťastná oprava kostela

Při opravě střechy kostela v první polovině minulého století dělníci zasypali odpadním materiálem šachty a kanály větracího systému. Tím došlo k vážnému porušení klimatu v kryptách a valná část mumií byla nenávratně zničena. Dnes tak v klatovských katakombách uvidíte jen třicet mumifikovaných těl, přičemž dalších sedm jich je uloženo ve veřejnosti nepřístupné části.

Nové katakomby

Přičiněním občanského sdružení Klatovské katakomby a jeho spolupracovníků a partnerů prošly krypty v roce 2011 celkovou rekonstrukcí. Vchod je dnes z Denisovy ulice, z budovy bývalého gymnázia. Na jeho průčelí je dodnes patrný latinský nápis „Gymnasium Sociaetatis Jesu“.

V části rozlehlého podzemí vznikla nová multimediální expozice, kde se dozvíte řadu informací o Klatovech doby barokní. Vedle řady historických exponátů si zde nově můžete prohlédnout hrobku Koců z Dobrše, cisternu na vodu nebo například systém spouštění rakve do původně nepřístupných krypt. Také zde ale můžete několik hodin nerušeně sledovat dokumentární filmy věnované jezuitským Klatovům a katakombám. Jeden z nich vypráví o unikátním projektu, který jedné z mumií vrátil tvář.

Mumie Anežky Kunhuty Příchovské

Anežka Kunhuta Příchovské z Příchovic zemřela v říjnu 1678 a byla pohřbena v kryptě pod jezuitským kostelem. Její mumie, uložená dnes v rakvi se skleněným poklopem, je stará přes tři sta let a váží nepatrných deset kilo. Při CT vyšetření těla lékaři zjistili, že Anežka Kunhuta Příchovská trpěla plicní a kostní tuberkulózou. Na základě vyšetření CT také vytvořili její 3D obraz, podle kterého pak vznikla reálná figurína v životní velikosti. Návštěvníci se tak mohou v jedné z místností klatovských katakomb seznámit s podobou Anežky Kunhuty Příchovské z roku 1678.

Klatovské katakomby jsou v sezóně od dubna do října otevřené denně od devíti do osmnácti hodin.

Poslechněte si reportáž z klatovských katakomb z výletního seriálu Kampa. Naším průvodcem byl předseda občanského sdružení Klatovské katakomby Václav Chroust.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.