Tak trochu větší kočičky chová Miroslav Lenc z Čejkov na Klatovsku

25. duben 2017

Nejen v Zoo je možné vidět velké kočkovité šelmy. Ve vesničce Čejkovy na Klatovsku chová lva, lvici a dvě pumy Miroslav Lenc. Nejdřív si pořídil samce pumy americké Mikeše, potom k němu koupil samičku Lízu, pak lvici Elzu a před dvěma roky přibyl lev Toník. U svého domu jim postavil veliké zamřížované výběhy, kam je vidět i z cesty, která pod domem vede. Náhodní kolemjdoucí se často nestačí divit.

Při pohledu do zamřížované ohrady se ve vás mísí směsice strachu, zvědavosti a trochu i nechápavosti, jak je tohle vůbec možné. Obraz muže, který se mazlí s kočkou sice není tak neobvyklý, kdyby se ovšem nejednalo o téměř 160 kilového lva.

Miroslava Lence to k šelmám vždy táhlo. Už jako malý kluk se při návštěvách zoologické zahrady nemohl odtrhnout od klecí se lvy a tygry. A protože ho tahle vášeň nepřešla ani v dospělosti, rozhodl se, že sen změní ve skutečnost a domů si pořídil samce pumy- Mikeše. A v dalších letech se postupně jeho rodina rozrostla ještě o další pumu a dva lvy.

Obraz muže, který se mazlí s kočkou sice není tak neobvyklý, kdyby se ovšem nejednalo o téměř 160 kilového lva

Pro některé velký hazard, pro pana Lence přirozenost, a ačkoliv je to neuvěřitelné, strach ze svých velkých koček nemá. „U lvů se to prý pozná. Když chtějí zaútočit, tři až pět vteřin předem vás varují, než vás napadnou. Na rozdíl od tygra, který zaútočí rovnou bez varování. Lvi jsou hodní, a kdyby se něco dělo, poznal bych to,“ říká s úsměvem Lenc.

Radost, ale i řada potřebných opatření

Chov velkých kočkovitých šelem musí splňovat řadu kritérií a povolení od veterinářů a také odboru životního prostředí. Jedním z požadavků je vybudovat šelmám i patřičné zázemí. „Podle veteriny je pro lvy a tygry nutný výběh zhruba 45 m2, vnitřní výběh by měl mít alespoň 25 metrů čtverečných. Moji lvi mají voliéru o rozloze zhruba 57 metrů čtverečných. Pro pumy je požadavek na výběh 35 metrů a ty moje dvě mají téměř padesát,“ popisuje Miroslav Lenc.

Náročný je chov šelem i na krmení. Každý lev sežere 5 až 7 kilogramů masa denně. Dvě pumy, podle pana Lence, dohromady sežerou 5-6 kg masa. Dostávají především hovězí maso a na přilepšenou občas kuřata nebo králíky.

Pozdvižení často Miroslav Lenc vzbudil i při venčení svých mazlíčků. Pumy Mikeše a Lízu, a později lvici Elzu, vodil totiž venku jen tak na vodítku. „Před dvěma lety jsem s nimi ještě chodil po horažďovickém náměstí. Potom se mě starosta Horažďovic začal ptát, kdy už si to odstěhuju na chalupu, že se někteří lidé bojí,“ uzavírá Miroslav Lenc a dodává, že návštěvám případných zájemců, kteří si chtějí jeho šelmy prohlédnout, se nebrání.

autoři: kos , jik
Spustit audio