Také cykloznačky někdo někdy zcizí, potvrzují cyklokontroloři

Členové Klubu českých turistů při kontrole cykloznaček ujedou na jeden den zhruba 40 kilometrů. Na monitoring cykloznaček se letos vydali s mírným zpožděním. Na cestě je mohou čekat i nemilá překvapení. Značky mohou být polámané, počmárané a stává se také, že si značku někdo odnese.

V centru Plzně ve Štruncových sadech stojí hlavní rozcestník cyklotras. Rozcestník, který ukazuje trasu na Stříbro, Křimice, Manětín a další, je nutné zkontrolovat a popřípadě opravit. Důležité je, aby směrovníky ukazovaly správný směr.

Značky je nutné zkontrolovat. Silné větry, které hrozily během červencových bouřek, mohly značky vyvrátit. Cyklokontroloři musí s sebou vozit mnohá nářadí a také mapový zákres nebo cestovní příkaz. Pokud značka stojí na místě a směr ukazuje správný, utáhne cyklokontrolor pomocí klíče velikosti 17 všechny šrouby na značce a hadříkem značku očistí.

Cykloznačky lákají vandaly

„Setkáváme se často s případy, že nám vandalové značky otočí do nesprávného směru. Občas se nám stane, že při kontrole dojedeme ke sloupku, kde není značka nebo chybí dokonce i sloupek,“ sdělil šéf Klubu českých turistů Plzeňského kraje Josef Sýkora. Pokud někdo značku zcizí, je potřeba závadu zapsat a na místo musí dorazit odborná firma, která doplňuje, zabetonovává a podobně.

Členové klubu teď zkontrolují za jeden den zhruba 40 kilometrů cyklotras. Dohromady je však čeká monitoring tras dlouhých přes 4 tisíce kilometrů.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio