Také lidé v Plzeňském kraji se loučí s Karlem Gottem

10. říjen 2019 14:35

V následujících dvou dnech se lidé rozloučí se zesnulým Karlem Gottem. Fenomenálního zpěváka připomene i Český rozhlas Plzeň.

Zítra a v sobotu se lidé rozloučí s Karlem Gottem. Zítra od 8 do 22 hodin můžou lidé přicházet do pražského paláce Žofín ke zpěvákově rakvi. Pohřeb se zádušní mší pak bude v sobotu od 11 hodin ve Svatovítské katedrále. Rozloučení se zúčastní pozvaní hosté, ostatní můžou obřad sledovat v okolí katedrály na velkoplošných obrazovkách.

Hold zesnulému zpěvákovi ale vzdají i lidé na západě Čech. Na plzeňské radnici stále vlaje černý prapor, je tady portrét Karla Gotta, svíčky a květiny. „Máme vzpomínku jeho na koncerty v Plzni, bude navždy v našich srdcích. Mám ráda píseň Být stále mlád,“ řekla jedna z fanynek, do Prahy se prý ale nechystá, rozloučení bude sledovat v televizi.

Újezd u Svatého Kříže chystá vlastní rozloučení

Lidé mohou zapisovat své vzkazy do kondolenční knihy, ta už je druhá, první se 400 stranami už lidé zaplnili. Knihy město předá rodině Karla Gotta. Město také vypravilo dvě smuteční kytice, jednu na rozloučení na pražském Žofíně a druhou na pohřeb. České dráhy posílily kvůli rozloučení některé vybrané vlaky, třeba expresy Cheb-Plzeň-Praha a zpět.  

Rozloučení se zpěvákem Karlem Gottem se bude věnovat i Český rozhlas Plzeň. Během pátku i soboty přinese rádio vašeho kraje živé zpravodajské vstupy. V sobotu v den státního smutku zmizí z vysílání zábavné rubriky. Karla Gotta připomenou speciální pořady. Od 10 do 14 hodin nabídne i tato regionální stanice přímý přenos z Gottova pohřbu.

Vlastní poslední rozloučení chystá v sobotu Újezd u Svatého Kříže, kam Karel Gott jezdil za příbuznými a kde má pochované i rodiče. Podle starostky Aleny Mankové zvolené za nezávislé se lidé sejdou v 10.50 hodin u lípy, kterou obec věnovala Karlu Gottovi, když poprvé onemocněl rakovinou: „Bude to vzpomínka pouze z písniček Karla Gotta, které jsou sestaveny tak, že každý ze spoluobčanů si tam najde nějakou, která má vztah k naší obci, první bude Když jsme já byl tenkrát kluk.“

Divadlo uctí památku zpěváka minutou ticha

Na sobotu vyhlásila vláda státní smutek, vlajky budou vlát na půl žerdi. Divadlo Josefa Kajetána Tyla v Plzni změnilo sobotní program. „V sobotu v den pohřbu rušíme představení komedie Zácpa a ostatní představení budeme provádět podle plánu, protože se jedná o pohádky. Večerní premiéru opery Broučci uvedeme a památku Karla Gotta uctíme vyhlášením minuty ticha před představením. Vyvěsíme černý prapor na Velkém divadle a na Nové scéně bude trikolóra,“ řekl ředitel divadla Martin Otava.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio