Také v srpnu se konají komentované cyklovýlety do Brd

Cyklisté mohou absolvovat celkem tři vyjížďky s místními průvodci za zajímavostmi bývalého vojenského újezdu.

První cyklovýlet se koná tuto sobotu a má název Po stopách pánů z Valdeka. Účastníci výletu budou vyjíždět z Hořovic a podívají se mimo jiné ke gotickému kostelu v Mrtníku, zřícenině hradu Valdek nebo k podbrdskému klášteru Svatá Dobrotivá.

Na 12. srpna je připravený výlet Kolem brdských studánek na bajku, vyjíždí se z Mirošova, a jak už název napovídá, výlet je určený bikerům. Trasa provede kolem brdských studánek.

Poslední srpnový cyklovýlet se uskuteční v sobotu 25. 8., a zájemci se vydají za vojenskou historií středních Brd. Start je opět v Hořovicích a účastníci uvidí například dopadové plochy bývalé dělostřelecké a letecké střelnice Jordán, zámeček Tři trubky nebo bunkr, který si zahrál ve filmu Obecná škola.

Do Brd se samozřejmě mohou cyklisté vydat i sami, ale s průvodcem mají větší jistotu, že se neztratí, protože v Brdech teprve vznikají stezky, turistické značení a není tam často ani mobilní signál. Takže lidé, kteří chtějí mít jistotu, že je někdo vede po prověřených cestách a chtějí se navíc dozvědět od průvodce nějaké zajímavosti, můžou volit tyto výlety.

Být připravený, je důležité

Trasy cyklovýletů jsou dlouhé 40 až 50 kilometrů a všechny začínají i končí ve stejném místě, kde je v dosahu veřejná doprava nebo kde je možné zaparkovat auto. Vzhledem k tomu, že jde o celodenní výlety, účastníci by měli mít s sebou vhodné oblečení, pláštěnku, dostatek vody a svačinu, protože v oblasti chráněné krajinné oblasti Brdy nejsou kromě studánek místa, kde je možné se občerstvit, ale ani se schovat před deštěm.

Počet účastníků cyklovýletů je omezený, proto organizátoři doporučují předchozí rezervaci na telefonním čísle, které najdou zájemci i s dalšími informacemi třeba na portálu plzenskonakole.cz nebo regionbrdy.cz.

autoři: čer , jik
Spustit audio