Také zahrada potřebuje jarní očistu. Na co při ní nezapomenout?

21. březen 2023

Jaro je tady. A pro zahrádkáře to znamená provést jarní očistu zahrady a nachystat ji na novou sezónu. Jaké úpravy je potřeba udělat, na co určitě nezapomínat, aby byla vaše zahrada krásná? Ivan Dvořák z Českého zahrádkářského svazu s námi prošel zahradu a vymezil tyto oblasti: půda, trávník, stromy, rostliny – trvalky.

Jak říká Ivan Dvořák, jarní očista by měla začít ještě v době, kdy stromy spí nebo se probouzejí. Ulehčit jim od povlaků mechů, lišejníků, které samy prakticky neškodí, ale jsou místem, kde se mohou schovat různé larvy hmyzu, spory hub, které to pak mají blízko k ovoci v koruně. 

Ale ta očista se týká celé zahrady. Měli bychom se podívat třeba do okapů, vyčistit místa, kam vítr zavál listí, vyhrábnout rostlinné zbytky od kořenů a ořezat trvalky, přistřihnout keře, odhrábnout a ořezat růže, prohodit okrasné záhony nějakým hnojivem, kompostem, prostě ke zdraví nepatří jen úklid ale i výživa pro dobrý start do sezony.

Na zimu svázané traviny už určitě nevyhnijí, nevymrznou. Jde o to, že nyní v zahrádce má úřadovat člověk ve spolupráci se sluncem. Jednoduše řečeno, to zlé (houbové choroby, různá stadia hmyzu, ale i hlodavci a další jsou schovány tam, kam nedosáhne slunce. A když pečlivě vyhrabeme, vyhrabané správně zkompostujeme, necháme sluníčko, aby prostor tak, jak je v jeho silách vydesinfikovalo (vysušilo povrch) a pak teprve přihnojíme kompostem, živným substrátem, udělali jsme toho pro zahrádku hodně. 

Poslechněte si další dobré rady Ivana Dvořáka z Českého zahrádkářského svazu.

Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů nově každé úterý od 10:04.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.