Také zvířata trpí v chladném počasí bolestmi pohybového aparátu

19. říjen 2020

„Potíže postihují hlavně starší jedince, kteří už mají např. artrotické změny v kloubech, výrůstky na páteři apod.,“ uvádí veterinář Ladislav Kuncl.

Problémy zvířat s pohybovým aparátem v důsledku chladu jsou stejné jako u lidí a stejně i vznikají. „Laicky řečeno, když nám je zima, svaly trochu ztuhnou a to má vliv na kosti. A pokud jsou tam ty zmíněné změny, začne to bolet. I ta zvířata to potom hodně bolí,“ vysvětluje veterinář.

A jak svému mazlíčkovi pomoci? „Měli bychom zjistit přesnou příčinu potíží, od toho se potom odvíjí možné řešení. Určitě v těchto případech pomáhá teplo. A dnes už existuje i celá řada preparátů a doplňků stravy, které lze nasadit. Jde o kloubní výživu, k dispozici jsou také speciální granule pro psy s pohybovými problémy,“ říká Ladislav Kuncl.

Potýkají se naši čtyřnozí kamarádi na podzim i s dalšími zdravotními potížemi? Jak je to u zvířat s koronaviry? Máme psům a kočkám chovaným venku upravit stravu, protože na podzim a v zimě mají větší výdej energie? Poslechněte si veterinární poradnu.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio