Takzvanou svlékací věž si můžete prohlédnout na hradě Švihov

Vodní hrad Švihov na Klatovsku je oblíbeným turistickým cílem. Natáčely se zde Tři oříšky pro Popelku a mnohé další filmy. Co ale taková hradní věž? Byli jste někdy na jejím vrcholu? Jelikož se hrad nachází v údolí, mohlo by se zdát, že výhledy nebudou příliš zajímavé, ale opak je pravdou. A komu by snad nestačil pohled například na samotné městečko s kostelem sv.Václava či nedaleké Červené Poříčí, může se zabavit přímo uvnitř věže.

Interaktivní prvky pro návštěvníky 

Průřez historií hradu vám nastíní animace umístěná přímo na vyhlídkové plošině švihovské hradní věže. Dvě krátká videa, vitríny a hry v rámci návštěvnického okruhu s názvem Od zříceniny k památce dále ukazují, co se na hradě dělo během 20. století. V jednom z pater rozhledny si pak návštěvníci mohou prohlédnout další interaktivní prvek, a to takzvanou svlékací věž, tedy maketu, která když se "svlékne", ukazuje přihlížejícím, jak vypadá věž zevnitř.

Původní dubová konstrukce

Ve věži je k vidění také část původní konstrukce: "Je to část původní dubové konstrukce, která musela být při obnově vyměněna, ale je to jen malá část, ten zbytek, který je tady kolem nás, je původní z počátku 16. století," uvedl kastelán hradu Švihov Lukáš Bojčuk, podle kterého se jedná o unikátní záležitost. Konstrukce v minulosti držela ještě jedno hrázděné patro, které se ve věži nacházelo. Hradní věž tedy dříve měla namísto pěti pater šest.

Funkce věže v minulosti

Původní účel švihovské hradní věže byl rozhled do okolí. "Údolím vedla také obchodní stezka, takže určitě to byla strážní věž," řekl Bojčuk. Věž dnes plní funkci rozhledny, na kterou je zapotřebí zdolat necelých 100 schodů. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.