Takzvaný řopík na brdském Houpáku znáte z filmu Obecná škola

30. prosinec 2020

Vrch Houpák se nachází ve Středních Brdech, a to v 794 m n. m. Rozkládá se na něm takzvaný Jordán, pojmenovaný po nedalekém vrchu. Jordán sloužil v dobách, kdy byly Brdy využívány jako vojenský výcvikový prostor, coby odlesněná cílová dopadová plocha.

Houpák prošel už od doby první republiky rozsáhlým odlesněním. „To, co tady dnes vidíme, je krásné a rozlehlé vřesoviště, naprosto unikátní. Dále se nám sem zatahuje další takový útvar, a to je tajga, protože už kolem sebe vidíme různé březové nálety, byť snaha dnešních ochranářů je tyto porosty poněkud inhibovat,“ popsal současnou vegetaci na Houpáku ředitel Muzea Středních Brd ve Strašicích Martin Lang.

Houpák je součástí rozsáhlé vojenské dopadové plochy, které se říká Jordán. „Přímo na jeho vrcholu stojí krásná srubová pevnůstka, takzvaný řopík,“ uvedl Lang. Stavba zde byla postavena již za první republiky za účelem testování odolnosti vůči ostřelování. „Je vidět, že Ředitelství opevňovacích prací, to je ta zkratka ŘOP, stavělo své objekty opravdu pečlivě, protože řopík odolal všemu včetně leteckého ostřelování někdy v polovině 20. století,“ podotkl ředitel muzea.

Řopík ve filmu

Tento objekt, tedy takzvaný řopík, se objevil také ve filmu. „Nejznámější bude pravděpodobně snímek Obecná škola, kdy tady tatínek likviduje nalezenou minu,“ vzpomínal Lang na filmovou scénu. Na Houpáku, nebo chcete-li na Jordánu, se nenachází ale jen tento jeden objekt. Při pohledu směrem dolů ze svahu jsou vidět další stavby, takzvané pixly. Ty se liší jak dobou svého vzniku, tak svým tvarem: řopík má spíše zaoblené tvary, kdežto pixly jsou hranaté. Řopík zde stojí od první republiky, ale pixly tu vznikly až během německé okupace jakožto pozorovatelny. Tyto objekty najdeme i na dalších místech Brd.

Z Houpáku jsou mimo jiné krásné výhledy do kraje.

Vzdálenost od Plzně: cca 47 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio