Talentové zkoušky na Sportovní gymnázium Plzeň se blíží. Uchazeči ale mají problém

Padesát metrů znak, prsa, delfín a také polohový závod. I to čeká mladé plavce během talentových zkoušek na plzeňské sportovní gymnázium. Má to ale háček. Kvůli koronavirové pandemii jsou všechna sportoviště zavřená a není kde trénovat.

Talentové zkoušky na sportovní gymnázium jsou svým způsobem jako závody. Vzejdou z nich vítězové i poražení. Problém je, že kvůli koronavirové pandemii mají někteří mladí sportovci výrazně omezené možnosti s přípravou.

Plavec plzeňské Slávie Šimon Korčák se bude muset ještě nějakou dobu obejít bez závodů, zatím by mu stačily alespoň tréninky. Rád by se totiž talentových přijímacích zkoušek na plzeňské sportovní gymnázium účastnil. „Trénuji na suchu, v létě jsem jezdil na kolo a teď se snažím běhat. Mamka se radila s doktorkou a prý je dobré si večer lehnout a představovat si, jak plavu, ale to jsem ještě nezkoušel,“ popisoval mladý sportovec.

V plavecké části bude více disciplín

Letošní plavecké talentové zkoušky budou navzdory koronaviru jiné. „Byly plavecké i všeobecné a teď jsme to rozvinuli, v plavecké části jsme přidali disciplíny, třeba vlnění nebo polohový závod, abychom viděli všestrannost, to je v tomto věku důležité,“ vysvětlil trenér plavecké skupiny Sportovního gymnázia Plzeň Lukáš Luhový.

Talentové zkoušky čekají také na sportovní střelce, volejbalisty, atlety, judisty a tenisty. Ani kvůli zhoršeným podmínkám na přípravu se výkonnostní tabulky podle trenéra pro sportovní přípravu Lukáš Lintimera měnit nebudou. „Jediné, co můžeme zohlednit, je míra započtení talentových zkoušek do celkové váhy přijímacího řízení a pak hranice úspěšnosti v přijímacím řízení,“ uvedl.

V minulých letech tvořila váha talentových zkoušek v přijímacím řízení 40 %, dalších 40 % český jazyk a zbytek zohledňoval studium na základní škole. Pohybový test čeká letos i žáky, kteří se věnují jiným, než šesti hlavním sportům na sportovním gymnáziu. První termín talentových zkoušek na Sportovním gymnázium Plzeň je 2. března, druhý o dva týdny později.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio