Tanky M-36 Jackson měly být jednou z ozdob letošních Slavností svobody. Jeden z nich ale kvůli nehodě do Plzně nedorazil

3. květen 2019 15:40

Jeden mrtvý a 14 zraněných. To je smutná bilance včerejší dopravní nehody na pražském okruhu, kdy do sebe narazily autobus vězeňské služby a kamion převážející dva tanky. Ty mířily na plzeňské Slavnosti svobody.

Tanky pochopitelně do tábora 16. obrněné divize americké armády za obchodním centrem Plaza nedorazily. „Za prvé umřel jeden člověk, což je úplně to největší neštěstí a za druhé tanky byly ze soukromého Muzea obrněné techniky Smržovka, což vlastní náš kamarád. Ten tu měl být s námi a není, protože se stalo tohle neštěstí,“ řekl spoluorganizátor Slavností svobody Pavel Rogl.

Tanky M-36 Jackson měly být jednou z ozdob letošních Slavností svobody. Jeden z nich ale do Plzně nedorazil

Momentálně není podle Pavla Rogla v lidských silách zjistit, jak moc se tanky při nehodě poškodily. „Tak jak mi říkal majitel tanků, tak první tank M-36 Jackson, který byl u kabiny řidiče, hořel asi 15 minut a poškození je velké. Válečné věci, tanky obzvlášť, jsou neskutečně drahé a v podstatě jde o věci nesehnatelné. Samozřejmě je to hlavně o sehnání dílů, které se shání velmi komplikovaně po celém světě. Je to ale i o času a práci. Škoda bude obrovská,“ dodal Pavel Rogl.

Všechny tanky z 2. světové války jsou výjimečné. „Obzvláště ty, které jsou pojízdné. Jackson M-36 byl krásný tank a v dobrém stavu. Tyto tanky fungovaly ve 2. světové válce jako stíhače jiných tanků, mají devadesátku lodní kanón, jsou hodně dobře vybavené a mají podvozek Herman. Kde konkrétně sloužil tento tank, se už bohužel ale zjistit nedá. Tyto tanky bojovaly ale ještě v Jugoslávii v 90. letech 20. století,“ doplnil Pavel Rogl.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio