Tanky, ponorky i vrtulníky. Ve Stodě se v rámci Kitfestu setkali modeláři

13. únor 2023 12:05

Kulturní dům ve Stodu na jižním Plzeňsku hostil v sobotu 11. února setkání modelářů. Kitfest představil několik stovek modelů.

Na někoho mohou modeláři působit jako velcí introverti. Tiše sedí a slepují svá díla. Během Kitfest ale bylo v kulturním domě ve Stodě pořádně živo. „Jedná se už o 33. ročník téhle skvělé akce. Začínali jsme v roce 1989 v malém sále na obecním úřadě, postupně nám ale účast narostla a dnes zaplníme malý i velký sál kulturáku. S letošním průběhem jsem celkem spokojený, modelů je hodně, jen prodejců o něco méně,“ shrnul jeden z pořadatelů Rostislav Ožana. 

Celé akci vládla bojová technika. Modely tanků, jež sloužily na frontě, ponorky, vrtulníky nebo historické veslice, přičemž drtivá většina vystavovaných kusů byla statická.

Výjimečné byly například výtvory plzeňského modeláře Josefa Bruhy, jelikož vznikly bez jakékoliv stavebnice. „Všechny součástky mých letadel jsou vlastní výroba. Nejprve si najdu podklad, následně vytvořím na počítači plánek, vše musím přepočítat do správného měřítka. A pak přistoupím k samotné výrobě za pomoci různých modelářských nástrojů,“ popsal tvůrce. 

Kromě bojové techniky mohli návštěvníci na Kitfest najít také průmyslový lis nebo třeba model čarodějnice. Na některých výtvorech pracovali autoři pár dnů, na jiných dokonce rok. Celkem bylo k vidění několik set modelů.

autoři: Jan Markup , abk
Spustit audio