Tavolník japonský je vděčný okrasný keř, za který i vy budete vděční

Po všech stránkách nenáročné, tak lze stručně charakterizovat tavolníky. Ozdobí vám zahradu a téměř nic za to nebudou požadovat. S jejich výsadbou tedy určitě neprohloupíte.

Jak název napovídá, tavolník japonský se k nám dostal z Asie, konkrétně je doma v Japonsku, Číně a Koreji. Nespornými výhodami nízkého opadavého keře z čeledi růžovitých jsou snadné pěstování, hezký vzhled a květy lákající včely a motýly.

Zaujme především svými květy

„Dosahuje výšky maximálně 1,5 metru, jeho kultivary jsou ještě menší. Větve má tuhé, vzpřímené s málo větvenými výhony. Listy jsou vejčité, protáhlé, špičaté, 2 až 8 cm dlouhé, dvojitě stříhaně pilovité. Zajímavé jsou květy, které bývají světle, někdy i tmavě růžové. Kvetou na 15 až 20 cm širokých chocholících a doba kvetení je červen až červenec,“ popisuje tavolník japonský Tomáš Pražák, zahradník z Plzně-Křimic.

Pěstují se hlavně kultivary

Pěstitelé dávají před původním druhem přednost kultivarům. Nejznámější z nich je Little Princess: „Neboli Malá princezna, vysoký kolem 50 cm, bohatě kvetoucí se svěže zelenými listy. Oblíbený je také další malý zelený kultivar Alpina, o něco nižší než Little Princess, vhodný do skalek. Podobný Malé princezně je i Golden Princess, má ale svítivě žluté listy. A pak je ještě jeden hodně pěstovaný kultivar Gold Mound, ten dorůstá do výšky kolem 40 cm a jeho listy jsou intenzivně a čistě žluté,“ vyjmenovává některé z mnoha kultivarů tavolníku japonského Tomáš Pražák.

Spiraea japonica Little Princess

Tavolníku, tvé druhé jméno je nenáročnost

Občas zalít a přihnojit, to je základní péče o tavolníky. Snesou ale i přísušek. „Jednou za čas je vhodný zmlazovací řez,“ radí odborník, „dá se provádět každé jaro, aby keře byly krásně svěží a hodně kvetly.“

Množení

Tavolníky si můžete namnožit zelenými nebo dřevitými řízky, dají se také vysévat. „Kolikrát se i stane, že kolem záhonu s tavolníky začnou vyrůstat nové malé rostlinky, které se vysemenily z chocholíku,“ konstatuje křimický zahradník Tomáš Pražák.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio