Telecí ragú na bílém víně s žampiony
podle Jaroslava Viktory z hotelu U zeleného stromu
Suroviny:
500g telecí plece
150g anglické slaniny
1 větší cibule
máslo
200g žampionů
3dcl bílého vína
vývar ( voda)
čerstvá majoránka, velkolistá petržel
sůl, pepř
Postup:
Na másle osmahneme najemno nakrájenou cibuli do růžova, poté přidáme slaninu překrájenou na kostičky, orestujeme a na základ vložíme telecí maso nakrájené na nudličky, opečeme, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem ( vodou) a dusíme téměř doměkka. Pak přilijeme víno a necháme vydusit do hustší konzistence. Přidáme jemně nasekanou petržel, majoránku a žampiony, které jsme překrájeli na polovinu a podusili na másle. Podle chuti ještě dosolíme, opepříme.
Přílohy: rýže, hranolky
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.