Tělocvik venku na ledě. Sen všech školáků je v Nýrsku skutečností

13. leden 2022 17:15, aktualizováno

I když rybníky ani řeky už téměř nezamrzají, v Nýrsku na Klatovsku se učí bruslit většina školáků. Místo ve sportovní hale totiž mají v zimě tělocvik na městském kluzišti. A na hodiny tam chodí děti od prvních až do devátých tříd.

„Hodina tělocviku na ledě díky takovým podmínkám vypadá úplně úžasně. Celou třicetiletou praxi jsem snil, abych mohl někdy vyučovat bruslení," řekl zástupce ředitele školy a učitel tělocviku Karel Kalivoda.

Ledová plocha v Nýrsku

Škola má vyhrazené úterý a středu vždy od osmi od rána do tří odpoledne a dostanou se sem děti ze všech ročníků. "Když to vezmu z hlediska tělesné výchovy, tak máme dvě hodiny týdně, z toho jednu hodinu chodí na brusle a druhou do tělocvičny. Vzhledem k tomu, že naše škola má bezmála tři sta dětí, tak je možno půjčit si to mezi sebou nebo od sourozence. Ti nejmladší čekali, zda jim něco nenadělí i Ježíšek,“ popsal s úsměvem Karel Kalivoda.

Dopoledne chodí na kluziště v Nýrsku školy, odpoledne pak ledovou plochu využívá zdarma veřejnost. Poplatek se vybírá jen při rezervaci přes rezervační systém. Kromě toho mohou letos bruslaři a další návštěvníci využívat nové zázemí. „V loňském roce jsme realizovali přístavbu sociálního zařízení, která bohužel z důvodu covidových omezení loni nefungovala. Jsou tam nové sociálky a šatny, což je zase zlepšení komfortu pro návštěvníky,“ popsal starosta města Miloslav Rubáš.

Jak uvedla vedoucí nýrských sportovišť Tereza Dagoury, udělá město vše pro to, aby udrželo kluziště v provozu ještě v prvním týdnu v březnu, kdy jsou jarní prázdniny. Ledová plocha je otevřená každý den včetně sobot a nedělí. Přesný rozpis najdou zájemci na webových stránkách města.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio