Tématem česko-německého festivalu Uprostřed Evropy je svět fantazie

9. červen 2005

Tento víkend začíná v Karlovarském kraji už 14. ročník festivalu Uprostřed Evropy - Mitte Europa. Městu Sokolov se při této příležitosti dostalo pocty, aby se slavnostní úvodní koncert uskutečnil v kostele svatého Jakuba. Festival bude zahájen 12. června v Sokolově koncertem Dresdner Kapellsolisten s Matthiasem Schlubeckem. Už 14. ročník jednoho z největších festivalů ve střední Evropě se bude letos konat v 62 městech a obcích Česka, Bavorska a Saska.

Hlavně hudební, ale i výtvarný a divadelní festival nabídne letos koncerty a výstavy, které se nějakým způsobem dotýkají fantazie. Pořadatele k tomu inspirovala výročí narození Hanse Christiana Andersena a výročí úmrtí Julese Verna. Festival by také měl být v letošním roce více zaměřen na mladé, a to jak výběrem mladých interpretů, kterým je většinou méně než 25 let, tak i zaměřením na mladé publikum. Připraveny jsou i pořady pro předškolní děti.

Festival se po rozšíření v minulém roce odehrává v Karlovarském a Ústeckém kraji a na německé straně sahá do Bavorska a až k Sasskému Švýcarsku. Výjimečné na festivalu Uprostřed Evropy je to, že se koncerty a další akce odehrávají spíše v malých městech a obcích než v tradičních kulturních centrech.

Logo

K popularizaci špičkových evropských i světových hudebníků napomáhá i cenová strategie. Průměrná cena vstupenky v Česku je kolem 100 korun, v Německu pak 13 eur (asi 395 korun). Český návštěvník má navíc možnost jít na koncert v Německu jen za 210 korun.

autor: Jiří Brechličuk
Spustit audio