Teorii relativity jsem četl v 11 letech. Přišla mi fascinující, říká Roman Šmucler

5. květen 2017
Tandem

Majitel kliniky, pedagog, podnikatel, moderátor, stomatolog, docent, doktor a kandidát věd. Soupis činností a titulů by u Romana Šmuclera mohl být mnohem delší. Nebojí se totiž nových výzev a zpravidla se mu daří. Specifické zájmy lze ostatně vystopovat už od dětství, jak prozradil Janu Rosákovi.

Zatímco někteří v útlém věku hltali Vinnetoua, Sandokana nebo Rychlé Šípy, Romana Šmuclera bavily dějiny. Konkrétně ho uchvátili například Karel IV. spolu s Albertem Einsteinem. A to i hodně hutné práce.

„Četl jsem třeba teorii relativity. Přišlo mi to v 11 letech strašně fascinující. Bavilo mě to. Od té doby mě chytla fyzika, lasery, kterými se vlastně zabývám dodneška. Měl jsem osamělé dětství, protože se mnou nikdo tyhle vášně nechtěl sdílet. Byl jsem takové dítě samotář. A podobné devianty jsem pak našel až na Univerzitě Karlově. Tam takových lidí bylo víc, v zahraničí, a tak dále. Ale bavily mě zkrátka dějiny, bavila mě fyzika, medicína. To byli hrdinové.“

Úspěšný stomatolog v tomto směru oceňuje tuzemské knihovny, které jsou přístupné bezplatně nebo za symbolický poplatek. Ve druhé nebo třetí třídě přečetl přibližně 35 knih ročně, následně už 100 knih každý rok. Psal si z nich výpisky a systematicky si vedl deník. Už dříve prý získal přezdívku docent.

„Všichni nějak tušili, jak to se mnou asi dopadne. Mě tyhle věci prostě bavily a přišlo mi to hrozně zajímavé. Měl jsem dědečka, s kterým jsme chodili 30 kilometrů denně na procházky. On chodil 30 kilometrů každý den, ať pršelo nebo nepršelo. A když jsem byl u něj, tak jsem těch 30 kilometrů musel taky absolvovat. A vždycky jsme měli nějaký hluboký téma, velmi často to byla historie. Třeba i kontroverzní věci. Byl z česko-německý rodiny, tak jsme řešili do hloubky, analyticky historii. Vedl mě trošku jiným směrem. A zase v tělocviku jsem byl vždycky poslední, abych se nevytahoval.“

Roman Šmucler, Jan Rosák
Proč Roman Šmucler radí studentům, aby byli divocí? A díky čemu zvládá z časového hlediska tolik rozličných aktivit? Poslechněte si celý rozhovor!
autoři: Martin Čuřík , Jan Rosák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.