Teploty nad nulou trápí zemědělce. Mírnou zimu podle nich snadněji překonají různí škůdci

Jednou je teplo, pak zase mrzne. Rozmary počasí v těchto dnech netěší lyžaře ani zemědělce. Teplotní výkyvy a zima bez sněhu totiž nesvědčí stromům v sadech ani obilí, které je v zemi. Než bude jasno, v jakém stavu plodiny přečkaly zimu, věnují se zemědělci údržbě strojů.

Zatímco chovatelé dobytka mají v zimě stejnou práci jako v létě, pěstitelé obilí to mají jinak. „Je to taková údržba po sezoně, která se dělá každý rok. Ty mašiny už mají práci za sebou, takže jim musíme dát nějakou údržbu, očistit, omýt a podobně,“ řekl kombajnérista Václav.

Zatímco stroje odpočívají v hangárech, zemědělci s obavami sledují počasí. „Každý kdo jede venku, vidí, že ty ozimé plodiny jsou zelené. To je pro tuto dobu nepřirozené a nebezpečné. Nepamatuji si, že by takové teplo bylo někdy na přelomu roku. Uvidíme, co bude dál. Kdyby mělo přijít nějaké zimní období bez sněhu, bylo by to velmi složité a mohlo by dojít k vymrznutí a pletiva by se potrhala. Máme z toho trochu obavu,“ potvrdil ředitel společnosti Osecká zemědělská Jaroslav Šíma.

Teplá zima se nelíbí ani sadařům

Chladnější počasí a sněhovou nadílku s nadějí vyhlíží i sadař Richard Schwarz z Břas na Rokycansku. „Je to o přezimování škůdců, kterým se v teple daří, dále o chorobách, které zima nějakým způsobem řešila a léčila. A pokud je 15 stupňů, tak se ten strom nastartuje mnohem dřív a je dál ve vegetační fázi a potom mu můžou ublížit jarní mrazíky,“ uvedl Schwarz.

Zemědělci se taky obávají stoupajících cen za energie, hnojiva nebo postřiky. „Zdražení energií o padesát procent, kdy pro nás to znamená sta tisíce. Zdražení postřiků o padesát, sedmdesát, ale někdy i o sto procent nás stojí další sta tisíce. To jsou tak obrovské zásahy do naší ekonomiky, že mě nenapadá, co by se mělo stát, abychom udrželi ceny v nějaké normální hladině a jablka byla ještě prodejná. Je to hrozná nejistota. Nevíme, co bude,“ popsal Richard Schwarz.

Osecká zemědělská se sice stihla předzásobit hnojivy ještě za loňské ceny, zdražení energií zatím vyčíslit neumí. Růst nákladů by ale ještě z části mohly zmírnit ceny obilí. „Chceme věřit, že když se přes zimu zvedly ceny, že alespoň z části se nás dotknou a budeme moci eliminovat ztráty, které určitě nastanou. Teprve se ukáže v příštích dnech a týdnech, co vlastně z té úrody, možná i trochu nadějné, bude,“ uzavřel ředitel společnosti Osecká zemědělská Jaroslav Šíma.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio