Termín podání daně z příjmu závisí na způsobu, který k podání přiznání zvolíte

17. březen 2021

V březnu si každoročně povídáme o daních z příjmů, protože 1. duben vždy značil den, kdy musí být přiznání k daním z příjmů podáno. Už druhým rokem i do daňových záležitostí zasahuje epidemie koronaviru. Co je letos jinak než v letech předchozích?

1. duben letos platí, ale pro podání přiznání jiných druhů daní, konkrétně daně z nemovitých věcí na rok 2021 a daně silniční za rok 2020. Ministryně financí totiž umožnila svým rozhodnutím podat přiznání k těmto daním bez sankcí později, a to právě až do 1. dubna. U daně silniční musí být do 1. dubna daňová povinnost také zaplacena, daň z nemovitých věcí se platí až do 31. května.

Datum pro podání daně z příjmu prodlouženo

Běžný termín by letos připadl na 1. dubna v případě, že je daňové přiznání podáváno v papírové podobě, nebo na 3. května, pokud se poplatníci rozhodnou podat přiznání elektronicky. Poplatníci, kteří podají přiznání elektronicky, tedy získávají automaticky bonus v podobě měsíce navíc. To je oproti minulým letům zcela zásadní novinka, kterou od letoška zavedla novela daňového řádu.

I tady ale kvůli koronaviru umožnila ministryně financí podat bez sankcí přiznání k daním z příjmů o měsíc později oproti normálu, to znamená do 3. května při podání papírového formuláře a do 1. června při elektronickém podání.

Pokud podléhá účetnictví poplatníka ověření auditorem nebo pokud přiznání podává za poplatníka daňový poradce, potom platí běžné lhůty podle daňového řádu, zůstávají tedy na 1. červenci letošního roku. Rozhodnutí ministryně financí se těchto poplatníků netýká.

Rozšířené úřední hodiny

Ještě v tomto týdnu mají Finanční úřad pro Plzeňský i Karlovarský kraj a jeho územní pracoviště otevřené podatelny každý pracovní den v běžných úředních hodinách, v pondělí a ve středu od 8 do 17 hodin, v úterý a čtvrtek od 8 do 15.30 a v pátek od 8 do 14 hodin. Mimo úřední hodiny je možné vhodit dokumenty do sběrného boxu. Od pondělka 22. března až do čtvrtka 1. dubna budou platit rozšířené úřední hodiny podatelen - každý pracovní den od 8 do 17 hodin.

Územní pracoviště v optimalizovaném režimu, což jsou v Plzeňském kraji pracoviště v Horažďovicích, Horšovském Týně, Kralovicích, Nepomuku, Stříbře a v Sušici – a v Karlovarském kraji pracoviště v Aši, Kraslicích, Mariánských Lázních a v Ostrově, zůstávají i nadále uzavřena.

Způsoby podání přiznání

V papírové formě je možné formulář nebo jakoukoli jinou korespondenci správci daně zaslat i běžnou poštovní zásilkou, tedy bez nutnosti návštěvy pobočky pošty. Daňové přiznání je možné podat také elektronicky, podat elektronicky ho mohou i ti poplatníci, kteří nemají datovou schránku nebo zaručený elektronický podpis. Ze stránek mojedane.cz – konkrétně z odkazu Elektronická podání pro finanční správu - lze přiznání odeslat a do 5 dnů zaslat na finanční úřad podepsaný tzv. e-tiskopis, což je jakési potvrzení, že uvedené přiznání poslal opravdu poplatník sám.

Z důvodu protiepidemických opatření je v každém kraji otevřena pouze jedna pokladna pro platbu daní v hotovosti. V Plzeňském kraji je to pokladna na Územním pracovišti v Plzni, nám. Českých bratří 8. V Karlovarském kraji pak na Územním pracovišti v Karlových Varech, v Západní ulici 19. Obě jsou otevřené v pondělí a středu od 8 do 15.30.

Od konce února umožňuje Finanční správa zřízení Daňové informační stránky PLUS, která je přístupná právě ze stránek www.mojedane.cz. Prostřednictvím této modernizované schránky má daňový subjekt možnost odesílat finanční správě svá podání (např. daňová přiznání), nahlížet na své osobní daňové účty a do personalizovaného osobního daňového kalendáře, může si nastavit zasílání notifikací událostí. Jedná se o jakousi elektronickou samoobsluhu pro daňové subjekty – „Online finanční úřad“.

Do této aplikace je možné se přihlásit buďto přihlašovacími údaji do Datové schránky, pomocí přístupových údajů vydaných Finanční správou nebo pomocí tzv. e-identity, což jsou buďto občanský průkaz s čipem aktivovaným pro elektronické služby, nebo přihlášení pomocí služby Moje ID nebo prostřednictvím Bankovní identity.

autor: Stanislav Jurík | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.