Testování trolejbusové linky do Malesic a Křimic se prodlužuje. Trolejbusy číslo 19 budou v Plzni jezdit až do léta

30. duben 2020 10:30

Trolejbusem i tam, kam nevedou troleje? Pro plzeňské vozy městské dopravy to není žádný problém. Už dlouho jezdí na baterii třeba do Černic nebo do Letkova. Několik měsíců už zajíždějí trolejbusy také do Malesic a Křimic. Jde ale pouze o zkušební linku.

Provoz linky číslo 19 od Ústředního hřbitova v Plzni do Malesic a Křimic zkouší Plzeňské městské dopravní podniky od začátku prosince. Kromě jiného vybavení se testuje i výdrž baterií.

„Testování je pro nás velmi zajímavá zkušenost, protože ta linka má extrémní parametry z hlediska dojezdu, což se během toho zimního provozu také ukázalo. V nejdelší trase z Plzně do Křimic to je přes 13 kilometrů. Ukázalo se, že obzvláště ten ranní jízdní řád byl nastavený extrémně, podíl trolejí byl v té trase minimální, to se očekávaně ukázalo jako největší omezení, protože ve chvíli, kdy je venku velká zima a musí se ve voze topit, případně jsou námrazy na trolejích, potřebujeme čas pod trolejí prodloužit. Takže jsme v průběhu zimy udělali nějakou modifikaci jízdního řádu. Zároveň úzce spolupracujeme s výrobcem Škoda Electric a na vozech se dělala i celá řada měření i úprav nastavení pohonu trolejbusu,“ vysvětlil vedoucí dopravního plánování plzeňských dopravních podniků Jiří Kohout.

Teď je v Plzni i modrá dobrá

K testování nové linky si Plzeňský městský dopravní podnik zapůjčil modrý trolejbus z Ostravy. Tenhle vůz je jiný nejen barvou, ale i vybavením. „Výhodou je možnost přisvicování do zatáčky, když člověk zatáčí, lépe to svítí mimo obec. Brždění je mnohem citlivější a ekonomičtější. Baterie je srovnatelná, možná o trochu lepší, ale kapacitě bohužel dost ubírá topení. Myslím, že kdyby se topení technicky vylepšilo, tak ta baterie vydrží více, než u našich trolejbusů,“ ohodnotil řidič trolejbusu Martin Starinčák.

Po skončení testování by chtěly Plzeňské dopravní podniky jednat s vedením města o prodloužení trolejbusové linky číslo 11 od Ústředního hřbitova v Plzni až do Malesic a Křimic. Tento spoj by mohl v budoucnu zcela nahradit autobusovou linku číslo 35.

Plzeňské dopravní podniky budou trolejbusovou linku do Malesic a Křimic zkoušet do léta. Potom provizorní linku číslo 19 zruší.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio