Těstoviny se šunkovými knedlíčky a rajčatovou omáčkou. Spojení, které nadchne všechny gurmány

Těstoviny jsou bezpochyby nejoblíbenějším jídlem, pokud chcete uvařit rychle a tak, aby si všichni pochutnali. Kromě balíčku těstovin navíc nepotřebujete příliš mnoho dalších surovin. Možná i naopak. A ty netradiční kombinace jsou často nejlepší!

Když se řekne těstoviny, mnoho z vás první napadne červená omáčka. Základ z rajčat je ve spojení s pastou asi nejobvyklejší. Hned poté přijde na řadu omáčka bílá. Krémová konzistence se základem ze smetany, jogurtu nebo čerstvého sýra, doplněná velkou porcí sýra.

Zkuste však dnes těstoviny se šunkovými knedlíčky.

Suroviny:
1 balení špaget, 150 g kvalitní šunky, uzená paprika, kukuřičné lupínky, 1 vejce, sůl, pepř, 1/2 cibule, 4 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 900 g čerstvých rajčat 0,2 l bílého vina, 0,2 l rajčatového protlaku, 0,2 l kečupu

Postup:
Knedlíčky:
Dejte šunku do mixéru, přidejte špetku uzené papriky, 1 hrst kukuřičných lupínků, 1 vejce, sůl, pepř a rozmixujte na tvárnou kaši. Pokud se hmota moc lepí, přidejte lupínky nebo bezlepkovou hrubou strouhanku.
Ze směsi vytvarujte kuličky, které položte na pekáček pokapaný olivovým olejem. A v troubě pečte na 180 stupňů 15 minut.

Omáčka:
Cibuli, česnek i rajčata pokrájejte. Na pánvi rozehřejte olivový olej a nasypte na drobno nakrájenou cibuli a orestujte dozlatova. Pak přidejte na jemné plátky nakrájený česnek, prohřejte a přidejte pokrájená , oloupaná rajčata. Pak přilijte bílé víno, protlak a kečup. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, dokud nebudou rajčata měkká a nevytvoří se hustá omáčka.
Omáčku dochuťte solí, pepřem a nechte ji hřát na nejnižším stupni. Uvařené těstoviny sceďte , přelijte omáčkou a navrch položte knedlíčky. Dozdobte bazalkou.

Těstoviny jsou potravinový produkt, který se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Pocházejí z Itálie. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Těstoviny se doporučují vařit v osolené vodě (zhruba jeden litr vody na 100 g těstovin).

Rozlišujeme těstoviny vaječné a bezvaječné. Dále se můžeme setkat s těstovinami semolinovými, celozrnnými pšeničnými nebo špaldovými, ječnými nebo žitnými. V obchodech zdravé výživy jsou dnes k dostání také těstoviny z bezlepkové mouky - pohankové, kukuřičné nebo rýžové.

Špagety s masovými kuličkami v rajské omáčce
autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.