Testy trolejbusu č. 19 pokračují. Dnes byli na pomoc přizváni studenti

18. prosinec 2019 07:20

Zkušební trolejbusová linka číslo 19 z Plzně do Malesic a Křimic prošla zátěžovou zkouškou. Plzeňské dopravní podniky trolejbus naplnily studenty a testovaly, co všechno takhle zatížené vozy na baterie vydrží.

Smysl testu byl jednoduchý - jak se projeví na spotřebě a úbytku baterie velké množství cestujících. „Potřebujeme zjistit, jaký je rozdíl mezi plným trolejbusem a trolejbusem, který je při ostatních jízdách obsazen mnohem méně,“ řekl Jiří Kohout, vedoucí dopravního oddělení Plzeňských městských dopravních podniků. Trolejbus byl naplněn dvěma třídami, tedy asi šedesáti studenty a ještě tam zbyl prostor pro ostatní běžné cestující.

Velká zima = velká spotřeba

Venkovní teplota má na baterii trolejbusu značný vliv. Mráz je zásadní faktor. Trolejbusy mají elektrické topení. I když jedou mimo troleje na baterie, tak musí vytápět prostor pro cestující. To se samozřejmě projeví, protože z baterie čerpají mnohem více energie.

Čeká se na pořádný mráz a horší sjízdnost

Linku dopravní podniky testují už několik dní. „Hlavní dobrá zpráva je, že zatím jsme vždycky dojeli zpátky, nikdy jsme tam nezůstali. Pokud vůz jezdí mezi Ústředním hřbitovem a Malesicemi nebo Křimicemi, tak ten poměr jízdy mezi trolejemi a bateriemi je dobrý a dojezd je v pořádku,“ popsal Jiří Kohout. „Ráno máme záměrně nastavený jízdní řád velmi přísně a jezdíme pouze na terminál k Hlavnímu nádraží, kdy ten poměr jízdy na troleje vůči bateriím je velmi vysoký. Případný mráz potom způsobuje, že baterii vyčerpáme prakticky celou,“ dodal.

V příštím roce se bude s testy pokračovat. „Budou nás zajímat případné lednové a únorové větší mrazy, námraza na trolejích, problémy se sjízdností a podobně. To se projeví určitě další nové okolnosti. Chceme vyzkoušet kloubové bateriové trolejbusy,“ řekl Jiří Kohout, vedoucí dopravního oddělení PMDP. A počítá se i s testem trolejbusu z ostravské výroby.

Když všechny testy dopadnou jak mají, cestující se dočkají pravidelné trolejbusové linky do Malesic a do Křimic za rok.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio