Tipy na vánoční víkend v Plzeňském kraji: Staroplzenecký betlém, Koncert z věže, Štědrý den v zoo

23. prosinec 2022

Tento víkend můžete vidět legendární Staroplzenecký betlém a zazní tradiční Koncert z věže. Podívejte se na naše vánoční tipy.

Výstava betlémů

Kolem čtyřiceti betlémů převážně českých uvidíte ve Svatojánském muzu v Nepomuku. Některé betlémy jsou ozvučené. Přijít podívat se můežete do konce ledna 2023.

Kam pro betlémské světlo

23. prosince

Katedrála sv. Bartoloměje
Poustevníkova jeskyně (Lochotín)
Kostel sv. Martina a Prokopa

24. prosince

Katedrála sv. Bartoloměje
Kostel Nanebevzetí Panny Marie
Kostel sv. Jana Nepomuckého
Kostel sv. Martina a Prokopa
Kostel Nejsvětějšího Jména Ježíš (U Ježíška)
Kostel Panny Marie Růžencové
Kostel svatého Jiří

Staroplzenecký Živý Betlém

Staroplzenecký Živý Betlém se hraje od roku 1992. Od té doby odehrál soubor už více než sto vystoupení. U katedrály sv. Bartoloměje v Plzni můžete příběh o narození Ježíška zhlédnout na Štědrý den 24. prosince od 11 hodin. Druhé představení se odehraje od 14 hodin ve Starém Plzenci na náměstí u kostela svatého Jana Křtitele. Přijďte za Marií, Josefem, Ježíškem a dalšími známými postavami.

Koncert z věže

Koncert z věže katedrály svatého Bartoloměje na náměstí Republiky v plzni je oblíbenou součástí Štědrého dne pro mnoho Plzeňanů již tři desítky let. Po trubačích z orchestru Oty Hellera převzali před několika lety štafetu mladí hudebníci z BANDu Františka Kubaně ml. Posluchači se mohou těšit na půlhodinku vánočních melodií a koled. Začátek unikátního koncertu je na Štědrý den v 16 hodin.

Štědrý den v Zoo

Štědrý den v zoo

Štědrý den přinese v Zoologické a botanické zahradě města Plzně dopolední chytání zlaté rybky, vánoční naučnou stezku o další dárky pod stromeček, jesličky plné pamlsků pro zvířátka od návštěvníků a kolem poledního Štědrý den u šimpanzů.

Betlém v klášteře Kladruby

Oživený betlém na nádvoří kladrubského kláštera můžete vidět na Štědrý den. Betlém bude spuštěn od 12 hodin a vstup je zdarma.

Koncert skupiny Quo Vadis

Benefiční koncert křesťanské skupiny Quo Vadis rozezní prostory starobylého kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Františkánské ulici na 2. svátek vánoční 26. prosince od 16 hodin. Devítičlenná kapela hraje ve složení kytary, housle, viola, příčná flétna, baskytara, perkuse, bicí a zpěv.  Dobrovolné vstupné je určeno na Tříkrálovou sbírku, kterou pořádá Charita ČR.

Slavnostní koncert v katedrále

Vydejte se na druhý svátek vánoční 26. prosince na koncert do katedrály sv. Bartoloměje v Plzni. Účinkovat bude J. R. Ensemble pod vedením Jana Rezka. Zpříjemněte si svátky s krásnou hudbou v atmosféře rekonstruované katedrály. Začátek je v 16 hodin.

Vánoční koncert

Zváni jste také na koncert do kostela sv. Vavřince v Žákavě. Na druhý svátek vánoční 26. prosince od 16 hodin. Na koncertě vystoupí soubor barokní hudby Musica ad gaudium: Andrea Frídová, Dominika Zikmundová, Alena Tichá, Jaromír Tichý – dobové nástroje, zpěv. Na programu jsou Georg Philipp Telemann, Dietrich Buxtehude, Václav Karel Holan Rovenský, Jacob van Eyck, české a evropské vánoční písně a koledy.

Česká mše vánoční

Na druhý svátek vánoční 26. prosince zazní v Arciděkanském kostele v Domažlicích Rybova mše. Účinkují: komorní orchestr Musica Tusta, pěvecký sbor Čerchovan, dirigent Marek Vorlíček. Začátek je ve 20 hodin.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související