Tipy na víkend: Den otevřených dveří ČRo Plzeň, Plzeňské dvorky, Prima FRESH festival

Tento víkend vás zveme především do Českého rozhlasu Plzeň na den otevřených dveří. V nabídce jsou také Plzeňské dvorky, Prima FRESH festival nebo Hamernický den. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Klatovy opět hostí tradiční akci Design na Šumavě. Jde o jarní trh zaměřený na podporu řemeslníků, kteří se zabývají tvorbou originálních výrobků různých druhů, například oblečení, šperků nebo hraček. Akce je naplánovaná na neděli 21. května do refektáře a také na nádvoří jezuitské koleje.

Den otevřených dveří ČRo Plzeň

Český rozhlas Plzeň

V sobotu 20. května vás zveme do budovy Českého rozhlasu Plzeň na náměstí Míru na Borech. V 10 hodin začíná Den otevřených dveří, který vám umožní podívat se do našich studií a zároveň nabídne bohatý program.

Vystoupí orchestr Tremolo nebo dechová hudba Úhlavanka. Našimi hosty budou Josef Fousek, Antonín Procházka a Martin Stránský. Otevřeno bude až do 16 hodin a speciální program jsme připravili i pro děti. Všechny podrobnosti najdete zde. Přijďte s námi oslavit 100. výročí Českého rozhlasu.

Plzeňské dvorky

V sobotu 20. května se uskuteční oblíbená akce Plzeňské dvorky, kterou pořádá Nadace 700 let města Plzně, a to již poosmé. Návštěvníci mohou vidět téměř třicítku dvorků od Hálkovy ulice po Petrohrad. Na mnoha dvorcích čeká návštěvníky doprovodný program a akci doplní také Stopovačka pro malé i velké. Podrobnosti na webu plzenskedvorky.cz.

Prima FRESH festival

Prima FRESH festival se vrací do parku za OC Plzeň Plaza, a to v pátek a sobotu 19. – 20. května. Tento ročník bude poprvé v historii doplněn o legendární české restaurace, menu zde bude servírovat Café Imperial Zdeňka Pohlreicha ve spolupráci s Valoria Restaurant, restaurace U Sapíků na Klokočné, Český Národní tým kuchařů a cukrářů nebo Restaurant Marcela Ihnačáka. Pod pokličku vás nechají nahlédnout i Veronika „BESKY” či Pavel Berky. Jako vždy se představí i místní podniky. O zábavu se postará kapela Děda Mládek Illegal Band nebo Lukáš Pavlásek a jeho stand-up comedy Na Stojáka. Kompletní program najdete na www.freshfestival.cz.

30. Hamernický den

Hamernický den na Vodním hamru Dobřív proběhne v sobotu 20. května 2023 od 9 do 18 hodin na Vodním hamru Dobřív. Svoji dovednost zde předvedou nejen kováři, ale i pasíři, podkováři, zbrojíři, slévači, nožíři, dráteníci, z příbuzných oborů sekerníci, uhlíři, hutníci. Návštěvníci mohou na této akci s bohatým kulturním programem nahlédnout i pod ruce učňů kovářského řemesla, zapojených do soutěže zručnosti Dobřívský cvoček.

Májový den uměleckých řemesel a divadla

Májový den uměleckých řemesel

Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici pořádá v sobotu 20. května od 10 hodin již tradiční Májový den uměleckých řemesel a divadla. Na programu je divadelní, hudební, šermířské, taneční vystoupení. Chybět nebude ani pohádka a historické soutěže pro děti. Součástí je jarmark s různorodou řemeslnou výrobou, ukázkami pletení ošatek, předení, točení keramiky, háčkování, paličkování, drátování.

Připravena je řezbářská, kovářská či keramická dílna, zastoupen bude obor léčitelství, prodej koření, luxusních kuchyňských prkének, česnekových výrobků, keramiky, bytových a textilních doplňků, kabel, opasků, šperků.

Harantova pouť do svaté země

V sobotu 20. května v 18 hodin vystoupí v románském kostele sv. Mikuláše v Potvorově Jana Trojanová, Markéta Bucharová a Štěpán Buchar. Přijedou s hudebně – poetickým koncertem inspirovaným životem Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic. Vtipné a napínavé historky jsou propojeny hudbou jeho současníků, například Johna Dowlanda, Daniela Bachelera a dalších. Během koncertu zazní i úryvky z cestopisu Kryštofa Haranta a renesanční poezie.

Harantova pouť do Svaté země

Kostel byl vystavěn na přelomu 12. a 13. století jako jednolodní románská stavba s apsidou. Se svými zdmi z pískovcových kamenných kvádrů, dvěma portály, mohutným pilířem a původní kamenickou výzdobou a zbytky maleb patří mezi nejcennější románské památky na našem území. V letošní sezóně mají návštěvníci kostela ještě možnost vidět apsidu kostela s románskými a gotickými malbami nezakrytou hlavním oltářem, který je snesen a restaurován. V příštím roce se již bude částečně zrestaurovaný oltář vracet na původní místo.

Zahájení sezóny v Konstantinových lázních

Hlavní lázeňská sezóna v Konstantinových Lázních bude zahájena ve dnech 19. – 21. května. Program na náměstí U Fontány a v letním amfiteátru (za nepříznivého počasí v Kulturním domě) nabídne v pátek vernisáž výstavy ve Švihákově pavilonu a koncert skupiny Vokobere. V sobotu je připravena spanilá jízda autoveteránů, přehlídka jablonecké bižuterie, koncert Originál Vintage Orchestra s Daliborem Gondíkem a ohňová show. Neděle bude ve znamení promenádního koncertu kapely Juvenka. Vstup je zdarma.

Žonglobalizace 2023

Třináctý ročník festivalu nového cirkusu Žonglobalizace končí v sobotu 20. května. Cirkusové šapitó, workshopy a doprovodné atrakce festivalu najdete v Plzni U Ježíška. Program na závěrečné dny festivalu najdete zde.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.