Tipy na víkend v Karlovarském kraji: Stříbrná stopa, mistrovství ve flyballu a večer plný humoru

11. duben 2024

Kam zajít o víkendu v Karlovarském kraji? Nechte se inspirovat nabídkou našich tipů!

Pátek 12. dubna

Filmový festival o cestování a dobrodružství nazvaný Expediční kamera se koná od 17:30 v mariánskolázeňském muzeu. Lákadlem letošního ročníku bude film Lezci od českého olympionika Adama Ondry, diváci nahlédnou prostřednictvím dalších snímků například do hor v Itálii nebo na peruánsko-brazilské hranice.

Hudební skladatel a klavírní improvizátor Jiří Pazour představí od 19:00 svůj nový koncertní program v ašském centru LaRitma. V první části koncertu zazní mimo jiné skladby Bedřicha Smetany a Leoše Janáčka. V druhé části koncertu si zvolí posluchači témata, která bude autor zpracovávat přímo na koncertním pódiu.

Čtěte také

Ve sklepení sokolovského zámku mohou návštěvníci obdivovat takzvaný sokolovský poklad. Jedná se o kolekci šperků, manžetových knoflíčků a hodin, z minulého století. Šperky byly nalezeny před 30 lety při výkopových pracích na dvoře zámku.

Chebská Galerie 4 zve na výstavu z cyklu Jubilanti. Návštěvníci uvidí retrospektivní výstavu fotografa, kurátora a ředitele Galerie 4, Zbyňka Illka. Autor na svou výstavu nazvanou 7 x 10 přizval deset dalších fotografek, mezi nimi například Terezu z Davle, Štěpánku Jáchymovou nebo Katarinu Brunclíkovou.

Karlovarská Becherova vila představuje malby, kresby a porcelán Jiřího Tichého, pod souhrnným názvem Konstrukty vizí.

V chebském muzeum se potkají návštěvníci se Spejblem, Hurvínkem a Máničkou. Jsou součástí expozice nazvané Loutka a moderna ze sbírky Marie a Pavla Jiráskových. Ti vystavili desítky loutek, vyrobených v letech 1900 až 1950.

Sobota 13. dubna

Nadace St. Joachim ve spolupráci s Českým rozhlasem Karlovy Vary připravila další ročník turistické akce Stříbrná stopa. Od 9:00 do 11:00 se mohou vydat zájemci na první ze série letošních výprav. Začátek je v Hroznětíně na Karlovarsku, odkud povede trasa podél Flaschnerovy skály na Popovský kříž, dále kolem zaniklé obce Popov na Mariánskou.

Čtěte také

Ve městě Nová Role se tento víkend uskuteční událost, která nadchne všechny milovníky psů i sportu. První halový mezinárodní turnaj flyballu v Česku přivítá až 200 psů z pěti zemí, které se v Beach campu utkají o vítězství na flyballových dráhách. Mezinárodní halový turnaj se uskuteční v sobotu i neděli. A je možné ho sledovat i online!

Barokní zámek Valeč je otevřen od 11:00 do 23:00. Ve svých prostorách nabízí i výstavy figurálních kreseb Figurama, Valeč a český barok očima současných evropských umělců. K vidění je i lapidárium se sochami Matyáše Bernarda Brauna.

V mariánskolázeňském domě Chopin na Hlavní ulici začne ve 14:00 tvůrčí dílna. Zájemci si tam pod vedením Martiny Pincové z Mrákova mohou vyzkoušet, jak se vyrábí ozdoby ke kroji, takzvané chodské vínky.

Loketské kulturní centrum Dvorana zve na 2. ročník akce Folková Dvorana. Začíná v 18:00, od kdy zahrají kapela Lokálka, Vojta Kiďák Tomáško, Pavlína Jíšová a Nadoraz.

Večer plný humoru a improvizace nabídnou od 19:30 Císařské lázně ve Františkových Lázních. Hosty pobaví mim Vlado Kulíšek a pianista Vlado Martínek.

Městské muzeum v Mariánských Lázních zdobí obrazy Michala Janovského. Svým malířským stylem se ve své tvorbě výrazně přibližuje a podobá stylu starých Mistrů. Dokáže si ale dělat legraci i z vcelku vážných témat a je schopen parodovat veškeré lidské vlastnosti a manýry.

Neděle 14. dubna

Lázeňské centrum Karlových Varů si můžete prohlédnout při vyhlídkové jízdě autovláčkem, který jezdí od 11:10 do 17:50. Cesta trvá 40 minut a nastoupit je možné třeba u hlavní pošty, u Tržnice nebo na Divadelním náměstí.

Čtěte také

Na výlet za bobry do Aše zve chebské muzeum. Sraz je v 10:15 u vlakového nádraží. Z Chebu tam odjíždí vlak v 9:40. Krátká vycházka vhodná pro všechny věkové kategorie povede k rybníku u bývalé Porcelánky a zpět.

Do prvorepublikových cukráren nechávají nahlédnout zájemce v ašském muzeu. Ve stylizovaném interiéru se dozví víc o historii čokolády, marcipánu, perníku, zmrzliny nebo dortů

Karlovarská Galerie umění představuje to nejlepší z tuzemské tvorby už sedm desítek let. Jubileum připomíná výstava, nazvaná příznačně Sedm dekád. Představuje práce umělců, jakými jsou například Antonín Slavíček, Zrzavý, Josef Čapek, Emil Filla, ale také nověji František Skála nebo Jaroslav Róna.

Čtěte také

Chebská Galerie 4 zve na výstavu z cyklu Jubilanti. Návštěvníci uvidí retrospektivní výstavu fotografa, kurátora a ředitele Galerie 4, Zbyňka Illka. Autor na svou výstavu nazvanou 7 x 10 přizval deset dalších fotografek, mezi nimi například Terezu z Davle, Štěpánku Jáchymovou nebo Katarinu Brunclíkovou.

V karlovarské Galerii umění zaujme výstava fotografa Jana Ságla nazvaná Zahradní partitury. Návštěvníci uvidí meditativně laděné snímky zahrad, detailů květin, krajiny, chmelnic a chřestových polí.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio