Tipy na víkend v Karlovarském kraji: Čarodějnický den, Československá diskotéka a koncerty

25. duben 2024

O víkendu bychom se v Karlovarském kraji měli opět dočkat teplého počasí. Nenechte si proto ujít jedinečné akce, které kultura v regionu pro tento týden nabízí!

Pátek 26. dubna

Povídání spojené s promítáním cestovatelky a fotografky Magdaleny Radostové je připraveno od 17:00 hodin v učebně Městské knihovny Ostrov. Téma zní: Slovinsko, moje nová láska.

Pořad Českého rozhlasu Otázky Tondy Procházky míří do loketského kulturního domu Dvorana. Hosty herce, režiséra a autora divadelních komedií Antonína Procházky budou od 18:00 Oskar Hes a Miroslav Táborský.

Čtěte také

Chebská Galerie 4 zve na výstavu portrétních fotografií a sociálního dokumentu německého týmu fotografů. Chtěli zachytit dědictví černošských kovbojů a sledovat jejich přechod do dnešního světa. Zaměřili se také na úlohu žen a dívek v této komunitě. Vernisáž výstavy nazvané Černí kovbojové začíná v 18:00.

Violoncellistka a zpěvačka Dorota Barová, známá především z dua Tara Fuki a kapely Vertigo, zahraje své autorské písně v karlovarské Galerii umění. Do působivého a přesvědčivého světa tajemství, emocí i snů se mohou návštěvníci přenést od 19:30. která nezapře vlivy vážné hudby, jazzu či folku.

Hned tři výstavy nabízí chebská Galerie výtvarného umění. Ve Velké galerii se představuje konceptuální umělec Pavel Büchler, v Malé galerii výtvarník a autor objektů Jan Stolín se svým cyklem Hic sunt leones. Julie Jančárková přibližuje v panelu Opus magnum obraz Lazarky Jana Václava Mrkvičky a jeho historii.

Čtěte také

Městské muzeum v Mariánských Lázních zdobí obrazy Michala Janovského. Svým malířským stylem se ve své tvorbě výrazně přibližuje a podobá stylu starých Mistrů. Dokáže si ale dělat legraci i z vcelku vážných témat a je schopen parodovat veškeré lidské vlastnosti a manýry.

Návštěvu Mariánských Lázních si můžete zpestřit procházkou po Stezce spisovatelů.  Najdete na ní jedenáct panelů postavených po celém městě na místech, kde pobývali slavní literáti jako Mark Twain, Goethe nebo Maxim Gorkij. O nich se také dočtete různé zajímavosti. Mapku najdete na internetu, stačí otevřít webové stránky nazvané Stezka spisovatelů.

Sobota 27. dubna

Muzeum Královská mincovna v Jáchymově nabízí v 10:00 a ve 13:00 komentované prohlídky s názvem Mineralogická a petrologická expozice. Průvodci přiblíží,  co stojí za výjimečnou pestrostí mineralogie jáchymovského revíru. Vstup do expozice je dnes volný.

Soutěžní přehlídku mládežnických a dětských předtančení uvidí od 11:00 návštěvníci chebského kulturního centra Svoboda.

Pořad kytarových balad a veselých i napínavých pověstí začne od 15:00 v kavárně na karlovarské zámecké věži. Odpoledne nazvané Toulky krajem s Jean de Carrem nabídne romantické skladby jako Polárka nebo příběh O smlouvě s čertem. Místo je třeba si rezervovat na čísle 702 222 043.

Odpoledne s Vojenskými lesy a statky na zámku Valeč na Karlovarsku se chystá od 14:00 do 18:00. Akce nabídne aktivity pro děti spojené s přírodou a od 15:30 přednášku o historii vojenských lesů.

Čarodějnický den připravili od 16:00 u mariánskolázeňského hotelu Krakonoš. K pálení čarodějnic a jejich reji zahraje country kapela Starší páni z Tachova.

Film karlovarského rodáka, režiséra Martina Vrbického, promítá od 17:00 karlovarské kino Čas. Jmenuje se Ten, co slaví každý den. Na pozadí příběhu jednoho z nejvýznamnějších extrémních sportovců v historii České republiky Michala Marošiho přibližuje snímek osud generace lidí, která upsala život horským kolům a dalším extrémním sportům.

Čtěte také

Kostelem sv. Jáchyma v Jáchymově budou znít od 19:00 šansony Hany Hegerové, které zazpívá Dáša Zázvůrková. Její recitál se jmenuje Čím dál tím víc.

Britskou bláznivou komedii Hra, která se zvrtla, má na programu od 19:00 hodin Západočeské divadlo v Chebu. Dramatický kroužek se rozhodne nastudovat anglický detektivní thriller Vražda na panství Haversham. Ne, hercům ani režisérovi to opravdu nepůjde snadno.

Čtěte také

V karlovarském městském divadle je od 19:30 připraven hudební program nazvaný Poklady swingu. Big Band Karlovy Vary zahraje pod vedením trombonisty Zdeňka Kráma nejslavnější skladby zlaté éry swingu v rytmu, který dodnes inspiruje hudebníky soudobých stylů a žánrů.

Československá diskotéka, tak se jmenuje večer v loketském kulturním domě Dvorana. Od 20:00 tam zazní nejen československé ale i známé zahraniční hity.

Neděle 28. dubna

Na mariánskolázeňské hlavní kolonádě bude znít od 13:00 do 16:00 zpěv. Na mezinárodním setkání zazpívá šest pěveckých sborů.

Karlovarské městské divadlo zve od 19:30 na komedii Blbec k večeři. Připravilo ji Divadlo Bez zábradlí.

Ani za milion, tak se jmenuje komedie, kterou má na programu městský dům kultury v Sokolově. Příběh o nájemném vrahovi, mrtvole ve skříni a kufru s miliónem na stole, začne v 19:00.

Čtěte také

A ještě jedna pozvánka do Sokolova. V klubu Alfa bude znít od 20:00 hudba kapely Abba v podání skupiny Pop Stars.

Na zámku Kynžvart začíná návštěvnická sezona. Otevřeno je od 9:00 do 16:00 hodin a příchozí si mohou prohlédnout například metternichovské interiéry nebo muzeum kuriozit.

Městské divadlo v Karlových Varech uvádí Dobře rozehranou partii. Představení o síle přátelství, zájmu o sebe navzájem, ochoty si pomoci a být si nablízku, začne v 19:30.

Aprílový koncert připravili od 10:00 žáci Základní umělecké školy ve Františkových Lázních. Představí se v Divadle Boženy Němcové.

Do prvorepublikových cukráren nechávají nahlédnout zájemce v ašském muzeu. Ve stylizovaném interiéru se dozví víc o historii čokolády, marcipánu, perníku, zmrzliny nebo dortů. 

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio