Tipy na víkend v Plzeňském kraji: americká auta i parní vlak, vážná hudba i jazz

15. červenec 2021

Předpremiéra filmu Prvok, Šampón, Tečka a Karel je připravena do lochotínského amfiteátru. Velký sraz amerických vozidel Hollywood US cars se koná v Holýšově. Chystají se oslavy 120. výročí trati Pňovany – Bezdružice. A vybrat si můžete i z další pestré víkendové nabídky.

Předpremiéra nového filmu

Amfiteátr Lochotín se stane místem mimořádného filmového zážitku. V roce, kdy si připomínáme 60 let od vzniku amfiteátru, se zde uskuteční předpremiéra dlouho očekávaného českého filmu, který se natáčel také v Plzni. Předpremiéra filmu Prvok, Šampón, Tečka a Karel, který podle svého stejnojmenného knižního hitu natočil Patrik Hartl proběhne v pátek 16. července od 20 hodin. V hlavních rolích čtyř kamarádů se představí Martin Pechlát jako Prvok, David Švehlík jako Šampón, Hynek Čermák jako Tečka a Karla hraje Martin Hofmann. Jejich ženskými protějšky pak jsou Daniela Kolářová, Kristýna Boková, Jana Kolesárová, Petra Polnišová a Bára Poláková. Kromě projekce se navíc můžete těšit na talk show s tvůrci.

Hollywood US cars

Velký sraz amerických vozidel Hollywood US cars proběhne tento víkend v areálu Pekelný ostrov v Holýšově. Na jednom místě můžete vidět více než 500 amerických vozů všech kategorií a věku. V pátek v 17 hodin je oficiální zahájení, v sobotu program začíná už v 9 hodin. Uvidíte sportovní dřevorubce, americký fotbal, soutěž v pojídání hamburgerů a hotdogů, živé koncerty, ohňostroj a další.

Oslavy 120 let trati Pňovany – Bezdružice

Máte rádi supění páry a hluboký hlas typické parní píšťaly? Tak to si určitě nenechte 17. července ujít jízdu historickým parním vlakem do Bezdružic přes Konstantinovy Lázně. Vyjíždí se z Plzně a bavit se budete už po cestě. Vlak přejede i po konstrukčně unikátním Pňovanském mostě a na cestě z Pňovan do Bezdružic bude stavět na všech stanicích a zastávkách. Jednou z nich budou Konstantinovy Lázně. Budete-li mít chuť, můžete jet ještě dál do Bezdružic. Tady bude připraven zajímavý doprovodný program. Těšit se můžete na prohlídku místního železničního muzea a několik vyhlídkových jízd motoráčkem na trase Bezdružice – Konstantinovy Lázně – Kokašice. Kromě toho jsou připravena divadelní, taneční a hudební vystoupení či historická drezína. Čeká vás zde i výstava historie železnice a modelová železnice. Oslavy v Bezdružicích potrvají dva dny, parní vlak pojede z Plzně pouze v sobotu.

Koncerty vážné hudby

Koncert souboru historických nástrojů Ars cameralis můžete navštívit v kostele sv. Mikuláše Potvorov u Kralovic. Koná se v sobotu 17. července od 18 hodin. Účinkují: um. vedoucí Lukáš Matoušek,Oldřiška Richter Musilová - zpěv, Hanuš Bartoň, Lukáš Matoušek a Jiří Richter - varhanní portativ, středověký cimbál, flétny, kamzičí roh, krumhorn, chalumeau, gotická harfa, fidula, rybebka, citola. Soubor hraje hudbu vrcholného evropského středověku: španělské, italské, burgundské, české, polské a francouzské skladby 13. – 15. století.

První koncert 44. ročníku hudebního festivalu Kladrubské léto proběhne v sobotu 17. července od 18 hodin v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie. Vystoupí varhaník Tomáš Flégr. Na programu jsou díla Georga Muffata, Johanna Pachelbela, Jana Pieterszoona Sweelincka a Johanna Sebastiana Bacha.

Jazz v Domažlicích

Bohemia Jazz Fest zavítal tradičně i do chodské metropole. V neděli 18. července se odehrají na zahradě pod Chodským hradem dva koncerty. Od 19 hodin vystoupí brněnská zpěvačka Elena Sonenshine se skupinou Jocosejazz. Od 20:30 pak uslyšíte Ulfa Wakeniuse, švédského jazzového kytaristu a slovenskou skupinu AMC Trio. Koncerty jsou zdarma.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio