Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Animánie, street food market, mušketýři u Ježíška

17. listopad 2022

Proniknout do světa animovaného filmu, zajít do DEPA2015 na pouliční jídlo nebo do centra na Svatomartinský košt. To vše můžete vyzkoušet nejen během víkendu.

Animánie

Mezinárodní festival animovaných filmů běží do 19. listopadu v Moving Station. V mezinárodní soutěži se sejde kolem 150 krátkých filmů z Česka, mnoha evropských zemí i ze zámoří. Pro veřejnost chystá Animánie kolekci animovaných novinek a nestárnoucích hitů. Ve čtvrtek 17. listopadu to bude animovaná pohádka pro děti Mimi a Líza: Zahrada. V sobotu 19. listopadu si děti a rodiče užijí další animovanou novinku Websterovi ve filmu, humorné a laskavé příběhy jedné pavoučí rodiny.

Festival v pátek 18. listopadu připomene jednoho z největších vynálezců českého filmu Jiřího Brdečku. Jeho dcera Tereza Brdečková přiveze do Plzně kolekci unikátních krátkých animovaných filmů Jiřího Brdečky. Brdečku připomene i další nestárnoucí hit Adéla ještě nevečeřela, který napsal právě Brdečka, a jeho nově restaurovanou kopii mohou diváci vidět ve čtvrtek večer. V Adéle se blýsknul další český filmový vynálezce Jan Švankmajer (animoval právě Adélu). A také na Jana Švankmajera vzpomene festival v sobotu večer filmem Spiklenci slasti. Pro náročnější diváky připravuje festival snímek Kde je Anna Franková.

Festival nabízí řadu workshopů, kde si děti osvojí tajemství tvorby animovaných filmů. Za pozornost bude určitě stát také program počítačových her, které mají na festivalu svou soutěžní kategorii. Více informací a program naleznete na www.festival-animanie.cz.

DEPO Street Food Market

Poslední letošní šance ochutnat streetfoodové dobroty z celého světa máte na státní svátek 17. listopadu. Těšit se můžete na burgery, hot dogy, exotické kuchyně, sladké tečky, ale i na pivo, prosecco, míchané drinky nebo něco na zahřátí. Vstup je zdarma, přijít můžete od 10 do 18 hodin.

Svatomartinský košt

3. ročník Svatomartinského koštu v Plzni se koná ve čtvrtek 17. listopadu v Proluce v Křižíkových sadech od 11 do 19 hodin. Čeká vás 14 tuzemských vinařství, u jejichž stánků budete moci ochutnat první vína ročníku 2022. Kromě vína se můžete těšit také na pestrou nabídku občerstvení.

Minerál Plzeň

41. Prodejní výstava Minerál Plzeň se koná v Kulturním domě JAS v Plzni na Slovanech v sobotu 19. listopadu 2022. Akce pro milovniky kamenů, zkamenělin, rostlin, drahokamů a přírodnin se koná od 9 do 17 hodin. Těší se na vás mnoho nových i stálých vystavovatelů.

12:00 – Miritis – hudba

12:15 – Kejklíř Hubert

13:00 – Althea – balkánské tance

13:15 – Miritis – hudba

14:00 – bitva u Ježíška

14:45 – Althea – uherské tance

15:00 – Miritis – hudba

15:30 – Kejklíř Hubert

15:45 – výcvik vojska

16:30 – pochod do Proluky

17:00 – rekonstrukce dobytí města v Křižíkových sadech

18:00 – přehlídka vojsk před kostelem sv. Bartoloměje

Mušketýři v Plzni

V sobotu 19. listopadu bude generál protestantských vojsk hrabě Petr Ernst von Mansfeld opět dobývat město Plzeň stejně, jako v roce 1618. V sobotu od 14 hodin se vojska utkají v polní bitvě U Ježíška, kde bude již od 12 hodin vojenský tábor a tržiště s doprovodným programem.

Pak se všichni přesunou do Proluky v Křižíkových sadech. V 17 hodin pak Mansfeld znovu zaútočí na hradby. Okolo 18. hodiny proběhne přehlídka před kostelem sv. Bartoloměje, město se vrátí do rukou měšťanů a vojsko odtáhne do dalších bitev.

Noc divadel

Plzeňské Divadlo ALFA se v sobotu 19. listopadu připojí k 10. ročníku Noci divadel, který nese podtitul Hrdinové. Alfa se otevře už v 15 hodin, kdy začíná představení Pohádky z Ošemetna plné bláznivých barevných maňásků - muppetů.

Pohádky z Ošemetna

Od 16 hodin se pak v zákulisí a jindy nepřístupných prostorách divadla naplno rozběhne zábavný program. Malí i velcí diváci se potkají s hrdiny Pohádek z Ošemetna a budou mít šanci vyzkoušet svoji vlastní odvahu i zručnost. Spolu s rodiči si vyrobí jednoduché muppety z ponožek. V divadle najdou děti i jezírko vodníka Pivoňky, které bude potřeba zabydlet. Nebo se vydají na stezku odvahy a budou moci ukázat, že se nebojí. Po celou dobu až do 19 hodin bude pro návštěvníky ve foyer otevřena divadelní kavárna.

Vzpomínka na oběti nehod

V neděli 20. listopadu můžete vzpomenout na ty, kdo zemřeli především na silnicích, vyjádřit solidaritu a připomenout dlouhodobé dopady dopravních nehod. U příležitosti Světového dne obětí dopravních nehod začíná v 15 hodin ekumenická bohoslužba v dálniční kapli na dálnici D5 u Plzně (odpočívadlo na obchvatu Plzně poblíž Šlovic u 83. km ve směru na Prahu). Té bude předsedat emeritní biskup plzeňský František Radkovský a hudebně doprovodí sbor Vox imperfekta.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio