Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Chodské slavnosti, historický vlak i trabanty

12. srpen 2021

Domažlice ožívají Chodskými slavnostmi, Plzeň festivalem jídla a pití a do DEPA2015 se sjíždí auta východoněmecké výroby. Vyberte si z bohaté víkendové nabídky.

Chodské slavnosti Vavřinecká pouť 2021

Chodské slavnosti v Domažlicích - pořad „S Plzeňáky za folklorem“

Domažlice jsou centrem národopisné oblasti Chodsko, v níž je doposud živě udržována tradice lidové dudácké hudby, tanců, zvyků a obyčejů. Chodské slavnosti patří vůbec k nejstarším a největším národopisným slavnostem v České republice, jimž vyjadřují respekt nejen návštěvníci z ČR, ale i z dalekých zemí. Loni byly slavnosti online, letos se konají, i když omezeně. Podrobný program na celé tři dny najdete zde.

V sobotu 14. srpna si rozhodně nenechte ujít pořad ČRo Plzeň S Plzeňáky za folklórem, který v režii Pavla Maršáta moderuje od 17 hodin Michaela Vondráčková. Pořad bude živě přenášen do vysílání ČRo Plzeň.

Chodská hyjta

Důležitou součástí Chodských slavností jsou i slavné mše svaté na Veselé hoře – Vavřinečku, které jsou slouženy pod širým nebem v sobotu i v neděli od 10 hodin.

V areálu TJ Sokol Mrákov se v neděli 15. srpna od 15 hodin koná tradiční Chodská hyjta, na které účinkuje chodský soubor Mrákov, dětský soubor Mráček a další.

Historickým vlakem za zábavou

Plzeňský kraj zve všechny v sobotu 14. srpna na Konstantinolázeňsko. Na akci lze vyrazit z Plzně dobovým vlakem. Dobový vlak s historickou lokomotivou Hektor vyjede v sobotu v 9:15 z Plzně do Konstantinových Lázní a Bezdružic. Na Dvůr Krasíkov je možné se z Bezdružic dopravit historickým autobusem. Cesta vlakem z plzeňského hlavního nádraží nabídne i přejezd unikátního pňovanského mostu. Vlak následně zastaví v Konstantinových Lázních, tady se u lázeňského domu Prusík bude konat od 11 hodin program pro celou rodinu - živá muzika, Pohádkohraní s Jitulí a Dadulí, malování na obličej nebo ochutnávky lázeňských produktů.

Historickým vlakem za zábavou

Kdo bude chtít svůj program začít v Bezdružicích, může vlakem pokračovat dále. Na bezdružickém nádraží bude otevřené železniční muzeum a četnická stanice. Zároveň zde bude jezdit historická drezína. Doprovodný program je také připraven na Dvoře Krasíkov. Všechna tři místa budou propojena historickým autobusem Karosa ŠL 11, který bude jezdit zdarma.

Historický autobus bude vyjíždět z Bezdružic ve 12:10, 13:10, 14:10 a 15:10 a z Krasíkova bude jezdit ve 12:40, 13:40, 14:40 a 15:40. Zpět do Plzně jede vlak z Bezdružic v 16:50 a z Konstantinových Lázní v 16:58. V Plzni bude v 18:15.

Cestu mezi Bezdružicemi a Konstantinovými Lázněmi lze obousměrně absolvovat pěšky. Na trase o délce necelé 3 km bude připravena hra o ceny s názvem Poznejte Plzeňský kraj.

Předprodej jízdenek na historický vlak probíhá v mezinárodní pokladně na hlavním vlakovém nádraží v Plzni, jízdenka stojí 200 Kč.

Fresh festival Plzeň 2021

V Plzni se v sobotu a v neděli 14. a 15. srpna koná tradiční Fresh Festival. Připravena je široká nabídka dobrého jídla a pití. Během dvoudenního festivalu budete moci v areálu za OC Plaza vyzkoušet to nejlepší z domácí i zahraniční kuchyně a třeba i trochu zariskovat při ochutnávaní netradičních surovin

Výstava východoněmeckých vozidel

Letos na jaře uplynulo 30 let od ukončení výroby automobilů značek Trabant, Wartburg a Barkas, které byly nejen našimi motoristy oblíbeny pro svoji jednoduchost, spolehlivost a praktičnost. Navštivte v DEPO2015 v Plzni v sobotu od 11 hodin výstavu těchto vozidel nebo besedu s cestovatelkou, která podnikla trabantem sólovou jízdu Skandinávií až na Nordkapp. Na závěr v 17 hodin vyrazí z nádvoří spanilá jízda.

Středověký den na Radyni

Hrad Karlskrone opět ožívá jako v čase Otce vlasti. Nejprve se do kraje ozve výstřel z děla, a pak už se rozezní hudba. Ve dvě hodiny se před očima přítomných utkají šermíři. O hodinu později je připraveno ponožkové dobývání hradu, do kterého se mohou zapojit všechny děti. Poté si opět všichni odpočinou při hudbě a poslední hodina programu bude znovu patřit šermířům Rytíři Koruny České.

V doprovodném programu si navíc budou návštěvníci moci vyzkoušet hod sekyrou, boj na kladině nebo střelbu na rytíře. Vstupné 80 a 50 Kč zahrnuje i prohlídku hradu. Program je v neděli 15. srpna připraven mezi 13. a 18. hodinou.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související