Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Čokoládový festival, loučení se zimou nebo cirkus na ledě

24. únor 2023

Tento víkend se v Olympii koná známý Čokoládový festival. Do DEPA2015 můžete zajít na festival malých pivovarů. Zimní stadion hostí Cirkus Varius.

Tady jsem doma

V mázhauzu plzeňské radnice je do 10. března k vidění výstava s názvem Tady jsem se narodil. Vznikla k poctě plzeňského rodáka Miroslava Horníčka.

Čokoládový festival

Je tu další ročník akce pro všechny milovníky čokolády. Obchodní centrum Olympia Plzeň se promění od pátku 24. do neděle 26. února na centrum čokolády. Čokoládový festival nabízí workshopy, koncerty, soutěže, ochutnávky a řadu stánků s čokoládovými výrobky. V pátek od 14 do 18 hodin, v sobotu od 10 do 18 a v neděli od 10 do 17 hodin hodin. Vstup je zdarma, více informací najdete na www.cokoladovy-festival.cz.

Brewstock DEPO2015

Sedmý ročník festivalu řemeslných pivovarů je tu. Do areálu DEPO2015 v Plzni se sjíždí minipivovary a v duchu tradice se představí skvělá piva i sládkové nejen z České republiky. Vše bude doplněno dobrým jídlem a hudbou. Vstup je zdarma, v pátek od 14 do 22 hodin, v sobotu od 11 do 22 hodin.

Cirkus Varius na ledě

Do Plzně přijíždí v sobotu 25. února Cirkus Varius na ledě. V ledové show se prezentují všechny žánry moderního cirkusového umění. Diváky svými dovednostmi překvapí žongléři, iluzionisté, gymnasti, akrobati a samozřejmě klauni. Umělci jsou z Rakouska, Běloruska, Brazílie, Bulharska, Kanady, Číny, Francie, Německa, Velké Británie, Maďarska, Itálie, Ruska, Ukrajiny, USA. Úžasná extravagance světla, hudba speciálně napsaná pro každé představení, barevné kostýmy, závratné kaskadérské kousky, speciální efekty a samozřejmě nepřekonatelná dovednost umělců. To vše vás čeká v sobotu na zimním stadionu v Plzni od 17 hodin.

Hornický pochod

V sobotu 25. února 2023 se uskuteční ve Stříbře večerní hornický pochod s loučemi a lampiony. Začátek je v 18 hodin na malém náměstí před muzeem. Louče a lampiony s sebou.

Vyhánění zimy

Letos se Plzeňané rozloučí se zimou v neděli 26. února. Její vyhánění začne ve 14 hodin před 7. základní školou na Vinicích. Odtud se maškarní průvod vydá, aniž by jeho účastníci museli platit vstup do zoo, na statek Lüftnerka. Tady proběhne nelítostný souboj mezi Zimomilci a Jaromilci a slaměný kohout, symbol krátkých dnů a dlouhých nocí, přijde o hlavu.

Vyhánění zimy

Další zastávka bude přibližně mezi 15:15 až 15:30 u Kalikovského mlýna, kde vůdčí postava průvodu Jaromil XIV. pronese nad umírající zimou pohřební řeč. Zejména tu však vzplane a pro jistotu bude ještě utopen symbol zimy – Morana.

Nakonec bude zima před radnicí uložena do rakve a uzamčena v městské šatlavě. Odpolední program uzavře oblíbené soutěžní pojídání masopustních koblih Plzeňský koblížek. Podrobnosti najdete zde.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio