Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Den architektury, Rally Pačejov nebo Medový jarmark

29. září 2022

Tento víkend je na mnoha místech organizován Den architektury. Skanzen v Chanovicích ožije místními potravinami a Koterovská náves tradičním Medovým jarmarkem. Podívejte se i na další pozvánky.

Noc vědců

Čtěte také

Letošní téma Noci vědců zní Všemi smysly a v kampusu Západočeské univerzity v Plzni na Borech se tak například na vlastní uši seznámíte s moderními možnostmi záznamu a zpracování zvuku, pomocí speciálních brýlí se ocitnete ve virtuální realitě nebo poznáte, jak mohou marketéři jednoduchými triky oklamat naše smysly a mysl. Vstup je zdarma, podrobné informace najdete na www.nocvedcu.cz.

46. Invelt Rally Pačejov

Předposledním závodem seriálu Mistrovství ČR v rally je Invelt Rally Pačejov, jede se v sobotu a v neděli 1. a 2. října na tratích v okolí Pačejova, Horažďovic, Čečelovic a Třebohostic. Na závodníky čeká 12 rychlostních zkoušek v celkové délce lehce přes minimálních 140 km. Páteční shakedown se pojede v úseku Velký Bor–Třebomyslice. Slavnostní představení posádek proběhne od 19:30 na Mírovém náměstí v Horažďovicích, následovat bude ohňostroj. Sobotní program začíná slavnostním startem v 8:30 v Horažďovicích a naplno se začne závodit v 8:55 na první erzetě v Čečelovicích. Nedělní druhá etapa začíná sedmou RZ v Pracejovicích startující v 8:40. Vyhlášení výsledků proběhne na Mírovém náměstí v Horažďovicích od 14:50.

Den architektury 2022: Plzeň poválečná

Tradiční festival architektury je zpět s komentovanými prohlídkami, procházkami, projekcemi a dalšími doprovodnými akcemi. Poslední zářijový den si nenechte ujít večerní projekci dokumentu Paradise Lost, History in the Unmaking o zániku komplexu Brutalist Central Library v Birminghamu. 1. října jste zváni na komentovanou procházku po stavbách a místech ilustrujících proměny centra Plzně mezi lety 1948 a 1989. Sraz je v 10 hodin na Denisově nábřeží 2. Podrobný program najdete na www.pestujprostor.cz.

Den místní tradiční potraviny

Již 15. ročník se koná ve skanzenu v Chanovicích v sobotu 1. října od 10 do 17 hodin. Den potraviny je pořádán pro všechny věkové kategorie. Občerstvení se nese v duchu tradiční české kuchyně Pošumaví. Ve 13 hodin bude zahájení výstavy Chanovický plenér v Konírně u zámku spojené s módní přehlídkou, vše z tvorby studentů ISŠŽ v Plzni.

Mobilizace 1938

Muzeum na demarkační linii v Rokycanech připravilo na sobotu 1. října projektový den věnovaný prezentaci vyspělosti prvorepublikové armády. Návštěvníci uvidí dobové tábory, defilé prvorepublikové armády vč. historické techniky, budou moci diskutovat s našimi odborníky u techniky a opevnění, uvidí výstavu zbraní, multimediální výstavu o vyspělosti prvorepublikové armády a zejména výstavu předválečné kolové techniky. Pro dětské návštěvníky je připraven výcvik vojenských nováčků a interaktivní soutěže ve kterých budou získávat dobové peníze, aby pak mohli přispět na sbírku na obranu republiky. Před diváky se odehrají dvě dynamické ukázky Nepokoje v pohraničí, Mobilizace a bojová ukázka Boj o hranice. Závěr programu bude promítán film Dny zrady. Vstup je zdarma, areál se otevře v 9 hodin.

Medový jarmark

Medový jarmark

Med, medovina, svíčky, medová kosmetika a spousta dalších výrobků, v nichž hlavní roli hraje med, bude k mání na Medovém jarmarku v Koterově v neděli 2. října od 10 do 16:30. Kromě včelařů tu ovšem budou i prodejci s kořením, bramborami, jablky, nebo s domácími marmeládami a další. V kulturním programu zahrají Plzeňští heligonkáři, Plzeňský MLS – Malý lidový soubor a Sebranka band. Nebude chybět ani zábavný program pro děti, tematický fotokoutek a kuchařská show. Navštívit můžete i výstavu Včely v sokolovně, kterou v 11 hodin doplní přednáška na téma Včelí pastva a klimatická změna.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio