Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Den ve vzduchu, silniční cyklistika nebo Zelené město

28. duben 2022

Tento víkend můžete vyrazit na dvoudenní leteckou show na letiště v Plasích. Den ve vzduchu se koná po dvouleté pauze. Milovníci silničních kol si jistě nenechají ujít závod Grand Prix West Bohemia a připraven je i festival vína.

Zelené město Plzeň

Sadový okruh v centru Plzně(Proluka, Křižíkovy a Šafaříkovy sady) se stane dějištěm prvního ročníku festivalu pro rodiny s dětmi, který chce upozornit na některé plzeňské projekty související s ochranou přírody ve městě. Návštěvníci uvidí, jak se čistí voda, jak se správně nakládá s odpady, nebo jaké jsou ekologické způsoby vytápění. Festival také nabídne soutěžní zelenou stezku, minikino s filmy o životním prostředí nebo ukázky veřejných ekovozidel.

Čtěte také

V doprovodném programu vystoupí písničkář Michal Horák, vítěz Českého slavíka 2021 v kategorii Objev roku, nebo klaunka Pepina. Festival připravilo město Plzeň, Vodárna Plzeň, Plzeňská teplárenská, Čistá Plzeň, Plzeňské městské dopravní podniky, Plzeňský Prazdroj a Nadační fond Zelený poklad. Více na www.zelene-mesto.eu/festival2022. Festival se koná v sobotu 30. dubna od 11 do 19 hodin.

Plzeňský festival vína

Po tříleté pauze proběhne Plzeňský festival vína také ve své jarní edici. Na pěší zóně U Branky bude připraveno 24 vinařství z Čech a Moravy a více než desítka stánků s rozmanitou nabídkou delikates. V rámci doprovodného programu vystoupí Anna Julie Slováčková, Realita, DJ Danda, Cimbálová muzika Alexandra Vrábela a Cimbálová muzika Majerán. Přijít můžete v pátek 29. dubna nebo v sobotu 30. dubna vždy od 13 do 22 hodin.

Grand Prix West Bohemia

Druhý ročník mezinárodního cyklistického závodu Grand Prix West Bohemia je vrcholným cyklistickým podnikem v České republice. V sobotu 30. dubna se jede v plzeňském areálu SK Rapid Na Lopatárně kritérium. Kadeti v závodě na 30 okruhů, tzn. celkem 33 km, startují ve 13 hodin, o 1,5 hodiny později je vystřídají junioři, kteří si dají 50 okruhů, tedy 55 km. V neděli v 10 hodin odstartují v Kyšicích u Plzně do 7 okruhů přes Červený Hrádek, Dýšinu a Chrást zpět do Kyšice kadeti. Čeká je 85 km na hodně zvlněném okruhu. Ve 14 hodin pak odstartuje zlatý hřeb dvoudenního programu, závod juniorů. Jede se na totožném okruhu, ovšem 11x, což představuje 133 km. V aktuální startovní listině najdeme kromě domácích týmů 13 zahraničních. A to z Nizozemska, Německa, Chorvatska, Polska, Maďarska, Slovenska a Bulharska.

Den ve vzduchu s Plzeňským krajem

Největší letecká show na západě Čech letos slaví své 20. výročí. Na letišti v Plasích uvidíte v sobotu 30. dubna a v neděli 1. května české i zahraniční piloty moderních i historických letadel a chybět nebudou ani akrobatické skupiny. Svoji účast například potvrdili piloti Martin Šonka a Petr Kopfstein nebo nejlepší akrobatická skupina na světě The Flying Bulls Aerobatics Team. Více informací najdete na www.denvevzduchu.cz.

Český rozhlas Plzeň po oba dva dny z letiště Aeroklubu Plasy živě vysílá. V sobotu i v neděli nabídneme mezi 11. a 12. hodinou rozhovory s piloty a dalšími atraktivními hosty letecké show.

Street food festival Chotěšov

Chutě celého světa, piva z malých pivovarů, vína z moravských vinic, na místě míchané koktejly, domácí limonády, špičkové dezerty se chystá v neděli 1. května od 10 do 18 hodin v areálu kláštera Chotěšov.

Doprovodný program - hlavní pódium:
10:15 Milan Samko /Soul-rock, covers/
12:45 Hillbillies /Jižanský rock, Country/
15:00 Soutěž v pojídání chilli/Ohnivák/
16:00 Medy gang /Hard rock/
Klášterní zahrada:
14:00 Pohádka Drak mrak

Gospel (až) na dřeň

Gospel (až) na dřeň

Benefiční koncert na podporu Nadace pro transplantace kostní dřeně se koná v neděli 1. května od 18 hodin v Betlémské kapli v Husově ulici v Plzni. Opět se můžete těšit na velký 90členný sbor složený z hostů z celé ČR, pod vedením vzácných hostů – Sarah Moshage Aholy (Dánsko), Gabi Gąsior (Polsko) a Colina Vassella (Velká Británie), kteří vystoupí i jako sólisté. Sbor doprovodí kapela v čele s klavíristou Martinem Krčem, na druhé klávesy bude hrát Lukáš Turek, za bicí usedne Filip Badu Ernst, baskytaru obstará Marek Cába a na kytaru bude hrát Viktor Jerman.

Úvod tradičně zajistí plzeňský sbor Touch of Gospel pod vedením M. Beránka. Vstupenky k dostání pouze na místě (Betlémská kaple v Husově ulici). Více na www.gospeltrain.cz.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio